Legendarische redacteur 'die Amerika leerde koken' Judith Jones (93) overleden

Judith Jones in 2006.
ap Judith Jones in 2006.
In de Verenigde Staten is op 93-jarige leeftijd de legendarische redacteur Judith Jones overleden. Jones ontsloot de dagboeken van Anne Frank voor het Amerikaanse publiek en 'leerde Amerika koken' door onder andere het standaardwerk over de Franse keuken voor Amerikanen, Julia Childs 'Mastering the Art of French Cooking' uit te geven.

Judith Jones begon in 1957 als redacteur bij uitgeverij Knopf, nadat ze in Parijs voor uitgeverij DoubleDay het dagboek van Anne Frank uit een stapel afgewezen manuscripten redde en liet publiceren.

Kookboeken
In eerste instantie legde Jones zich bij Knopf toe op het vertalen van Franse literatuur, maar ze zou later bekend worden om haar redactiewerk voor kookboeken in een tijd waarin Amerika nog erg gericht was op "snel en makkelijk" eten.

Het door Jones opgepikte 'Mastering the Art of French Cooking', dat Julia Child al zes jaar lang niet aan een uitgever verkocht kreeg (en dat haar titel aan Jones te danken heeft) werd een bestseller. Het boek plaveide de weg voor andere (exotische) kookboekauteurs als Madhur Jaffrey, Claudia Roden, Marcella Hazan, Joan Nathan, Edna Lewis, Lidia Bastianich, Anna Thomas, Hiroko Shimbo, Michael Field en Nina Simonds.  

Ook redigeerde Jones werk van de bekende schrijvers John Updike en Anne Tyler.  

Judith Jones overleed gisteren in haar zomerhuisje in Walden in de Amerikaanse staat Vermont aan de gevolgen van complicaties van Alzheimer. Ze werd 93.

afp