Kunstenares filmt zichzelf terwijl ze seks heeft met vreemde man

Sophia Hewson
De 31-jarige Australische artieste wilde met haar zogenaamde "voorstelling van verkrachting" het debat aanwakkeren over de manier waarop de maatschappij aankijkt tegen het thema verkrachting.

Sophia Hewson, die het drie minuten durende filmpje regisseerde, nodigde de man uit in haar huis in New York voor de opname van de video, getiteld 'Untitled ("are you ok bob?")'.

Tijdens de scène blijft de camera op het gezicht van Hewson gefocust terwijl ze recht in de lens kijkt. Enkel de armen van 'Bob', het pseudoniem van de man, zijn te zien.

"De verkrachte vrouw wordt bijna altijd afgebeeld met haar gezicht naar beneden en haar ogen afgewend," legt ze uit in een statement op haar website. "Het meest confronterende aspect van 'Untitled ("are you ok bob?")' is niet het kijken naar een vrouw die aangevallen of gepenetreerd wordt. Het is kijken naar hoe zij vanuit haar ervaring terugkijkt naar ons. "Gevangen in haar blik wordt de kijker niet alleen gedwongen om getuige te zijn van haar subjectiviteit, maar wordt hij ook betrokken in haar afzondering."

In het werk van Hewson is de objectivering van vrouwen en de rol van mannelijke macht een vaak voorkomend thema.

De vrouw noemt haar laatste werk "conceptueel uitdagend". "Het bedreigt onze veronderstelling dat de macht van de man onoverwinnelijk is".

Hewson wil met de video ook het idee reflecteren dat verkrachting "meer is dan een ongewenste seksuele handeling, het is de basis voor het hele patriarchiale instituut en daarom het cruciale slagveld voor de ontmanteling van mannelijke macht."

Hoewel haar werk een "reactie van afschuw" kan uitlokken, heeft het verkrachtingsthema volgens haar niet zomaar te maken "met ons verlangen om de epidemie uit te roeien".

Het controversiële werk wordt momenteel tentoongesteld in de MARS Gallery in Melbourne.