Kunst: aan de muur geplakte en ondertussen rotte banaan verkocht voor 150.000 dollar

Het kunstwerk 'Comedian’ van de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan.
EPA Het kunstwerk 'Comedian’ van de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan.
150.000 dollar, ofwel 135.000 euro. Dat is het prijskaartje dat op een Amerikaanse kunstveiling werd gehangen aan een aan de muur geplakte banaan. Of beter gezegd: niet de banaan in kwestie is verkocht, maar wel ‘het concept’ erachter.

De kunstgalerij Perrotin stelde woensdag een opmerkelijk werk voor van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het werk, waarvan drie edities bestaan, heeft niet meer om het lijf dan een met een stuk duct-tape aan de muur geplakte banaan. Prijskaartje: 120.000 dollar.

Bij een veiling van Art Basel Miami gingen de eerste twee edities alvast de deur uit. Volgende de gespecialiseerde website Artnet ging de laatste versie voor 150.000 dollar van de hand.

Het werk, dat ‘Comedian’ heet, is door verschillende kopers gekocht. Ze kopen namelijk niet de in Miami tentoongestelde vrucht die intussen overrijp aan het worden is, maar enkel het concept achter het kunstwerk. Wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken. De banaan moet op 1,75 meter hoogte hangen in een hoek van 37 graden en hij moet om de zeven à tien dagen worden ververst, afhankelijk van hoe hij eruit ziet. Alle kopers krijgen een certificaat van echtheid.

Gouden wc-pot

Volgens Perrotin liep Cattelan al een jaar rond met het idee om een banaan tot kunst te verheffen. “Telkens als hij op reis ging, hing hij een banaan omhoog in zijn hotelkamer ter inspiratie”, klinkt het. “Hij maakte verschillende ontwerpen. Eerst in hars, dan in brons, om uiteindelijk terug te keren tot het oorspronkelijke idee: een echte banaan.” Cattelan kocht de bananen in kwestie in een groente- en fruitwinkel in Miami. 

Cattelan staat bekend voor zijn uitdagende kunstwerken. Een wc-pot van 18-karaats goud haalde in september nog de kranten toen hij werd gestolen uit het Engelse Bleinheim Palace. Terwijl het toilet nog steeds spoorloos is, zoekt de politie naar een snelle Volkswagen Golf die betrokken was bij de diefstal. 

‘America', een van Cattelans andere omstreden kunstwerken.
AP ‘America', een van Cattelans andere omstreden kunstwerken.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willem Sliggers

  Zoiets noemt men in de cultuurwereld proefprojecten die uiteraard met subsidies gefinancierd worden. Deze onzin bestaat ook in vlaanderen.

 • jean pierre Tibermont

  En voor zo een onzin worden waarschijnlijk subsidies gegeven...??? hiermee word bewezen dat Jambon gelijk heeft met zijn nieuwe beleid !!!

 • Paul Vandekerckhove

  Dit is een puur privé aangelegenheid , de kopers hebben een idee gekocht en de,collega kunstenaar heeft een idee opgegeten . Goed idee.

 • Rody Franks

  De "kunst" valt nog wel enigszins te begrijpen maar dat iemand daar meer dan één eurocent aan wil geven.... gaat mijn verstand te boven!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Die verdient een subsidie van 500.000 euro. Dit fantastisch kunstwerk heeft vele maanden afzien en zweet gekost.