Kostbare manuscripten uit Vaticaans archief online

Sinds kort zijn de eerste 500 manuscripten, samen met 600 incunabelen (wiegendrukken van vóór 1501) uit de rijke collectie van de Bibliotheek van het Vaticaan online raadpleegbaar, zo meldt Kerknet vandaag. Dat is het eerste resultaat van het project van het Vaticaan voor de digitale ontsluiting van 180.000 manuscripten, 1,6 miljoen boeken en 150.000 beelden en prenten uit de Vaticaanse bibliotheek, waarvoor vorig jaar de organisatie 'Digita Vaticana Oculus' werd opgericht.

De stichting wil al op korte termijn in samenwerking met het Japanse IT-bedrijf NTT DATA 80.000 manuscripten en 41 miljoen bladzijden digitaal ontsluiten. 'Digita Vaticana Oculus' denkt dat er vijftien jaar nodig is om de collectie te digitaliseren.

De Vaticaanse bibliotheek werd in 1451 door paus Nicolaas V opgericht. Zij is een van de oudste en rijkste bibliotheken ter wereld. Naast oude Bijbelmanuscripten bevat zij onder meer ook enkele van de oudste Koranfragmenten ter wereld en een thorarol uit 1451-1457 van Maimonides. Daarnaast zijn er ook nog de oude geschriften van de Azteken of de originele illustraties van de 'Goddelijke Komedie' van Dante door de Renaissancekunstenaar Sandro Botticelli.

Dagelijks kunnen tweehonderd onderzoekers boeken en archieven raadplegen, waarvan de oudste teruggaan tot 1760. Dankzij de digitalisering zijn de boeken en manuscripten voortaan in elke universiteitsbibliotheek raadpleegbaar en kunnen de kostbare boeken en documenten zelf in ideale omstandigheden worden bewaard, omdat zij minder worden geraadpleegd.