Koper van unieke Rubenstekening is "Vlaamse verzamelaar"

Deze Rubenstekening werd gisteravond voor 670.000 euro geveild.
Artur Eranosian Deze Rubenstekening werd gisteravond voor 670.000 euro geveild.
De tot op heden niet bekendgemaakte koper van de dubbelzijdige pen- en penseeltekening van barokschilder Peter Paul Rubens die gisteravond voor 670.000 euro geveild werd in Antwerpen, is een Vlaamse verzamelaar. Dat meldt het veilinghuis Bernaerts. "De kans dat het stuk nog te zien zal zijn in Vlaanderen, is dus eerder groot", stelt veilingmeester Peter Bernaerts, die erop wijst dat er in dat geval geen exportvergunning aangevraagd moet worden bij de Vlaamse overheid, die het werk onlangs officieel tot Vlaams Topstuk uitriep.

Inclusief de commissie komt de totaalprijs van de tekening, die een uniek experiment van Rubens zou zijn, op ruim 817.000 euro. Dat is een pak meer dan de voorafgaande richtprijs van 300.000 à 500.000 euro. De hele veiling rond het thema "Oude Meesters" was overigens een succes voor veilinghuis Bernaerts, met 43 van de 63 loten die verkocht raakten voor een totaalprijs van 1,645 miljoen euro.

Voor de Rubens, die vorig jaar was opgedoken in een nalatenschap en schijnbaar de handtekening van Rubens' leerling Van Dyck droeg maar na onderzoek door internationale experts toch als een werk van de meester zelf werd aangeduid, waren er uiteindelijk vier kandidaat-kopers. Zij communiceerden allen telefonisch met het veilinghuis. In de zaal zelf was maandagavond niemand aanwezig die vooraf de noodzakelijke bankgarantie had voorgelegd.

Volgens Bernaerts waren de kandidaten het Metropolitan Museum of Art (New York), een Franse investeringsmaatschappij, een Duitse kunsthandelaar en een Vlaamse verzamelaar. Die laatste trok uiteindelijk aan het langste eind. De precieze identiteit van de koper blijft voorlopig onbekend, maar de hoop leeft dat de tekening in Vlaanderen tentoongesteld zal worden.