Kan jij Chinees Liu vinden op deze foto?

Hiding in the city - Paris, No. 09, Liberty Leading the People, 2013.
Liu Bolin Hiding in the city - Paris, No. 09, Liberty Leading the People, 2013.
Liu Bolin (42) staat op al zijn schilderijen afgebeeld, maar je moet heel goed zoeken om hem te vinden. Vind jij Liu op deze foto?

Liu Bolin werkte als assistent van een beeldhouwer in het kunstenaarsdorp Suo Jia Cun, nabij Peking. In 2006 werd het dorp, op bevel van de overheid, met de grond gelijk gemaakt. In de ruïnes van het vernielde dorp liet Liu zich gecamoufleerd fotograferen. Het idee van zijn portrettenreeks 'Hiding in the City' was daarmee geboren.

Liu wil met zijn bijzondere kunstwerken stil protesteren tegen 'verandering om de verandering' , tegen blind consumentisme en irrationele economische groei. Volgens Liu ontneemt de Chinese overheid kunstenaars alle ruimte om zich uit te drukken. Het is dat gebrek aan ruimte dat Liu inspireerde om zijn eigen lichaam als ruimte te gebruiken.

Om zichzelf goed te camoufleren drinkt en eet Liu zo weinig mogelijk de dag voor een fotoshoot. Op de fotoshoot moet hij zo stil mogelijk blijven staan. Een vervelende jeuk moet hij dan maar verbijten om niet uit zijn rol te vallen.

Ondertussen wordt Liu tentoongesteld over de hele wereld. Onlangs fotografeerde hij ook de leden van rockband Bon Jovi voor de hoes van hun nieuwe plaat.

Het boek Liu Bolin is nu uit bij uitgeverij Lannoo. Van 14 maart tot 18 april kan je zijn werk bewonderen in Galerie Paris-Beijing in Brussel op de tentoonstelling 'Here There Nowhere'.

Liu Bolin