Jonge dichter Lucebert dweepte met nazisme

De dichter Lucebert was in zijn jonge jaren vatbaar voor de nazi-ideologie.
Photo News De dichter Lucebert was in zijn jonge jaren vatbaar voor de nazi-ideologie.
De dichter Lucebert werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse wapenindustrie. Ook schreef hij brieven met antisemitische strekking. Dit zegt de letterkundige Wim Hazeu in een interview met Trouw. Hazeu schreef een biografie van Lucebert die vandaag verschijnt.

Het was bekend dat Lucebert tijdens de oorlog een jaar in Duitsland werkte, maar de dichter suggereerde altijd dat hij daartoe gedwongen was. Volgens Hazeu meldde hij zich in 1943 als 19-jarige echter vrijwillig voor de zogeheten Arbeidseinsatz. Hij zou misleid zijn door de Duitse propaganda en zijn ouderlijk huis hebben willen ontvluchten.

(lees verder onder de tweet)

"Maar het antisemitisme overdonderde mij totaal", zegt Hazeu. Hij kreeg brieven in handen die Lucebert vanuit Duitsland schreef aan een vriendin. Daarin spreekt hij over de "Joodse sjacherige zwetsaard" en "machtjoden".

Lucebert geldt als een van de grootste naoorlogse dichters. Hij ontving onder meer de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse letteren. In zijn gedichten heeft Hazeu geen antisemitisme gevonden. 

Volgens de letterkundige is de dichter geboren uit zijn oorlogservaringen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Clement Asselman

    En dan? Verandert dat iets aan de waarde van zijn werk? Hij was zeker niet de enige. En worden wij nu niet bezet? Maar omdat de zogenaamde elite - voorlopig - nog geen schade ondervindt, moeten we het deze keer als een verrijking zien.

  • jaak Peeters

    75 jaar geleden! In 1302 waren er Vlamingen die met de Franse bezetter collaboreerden. En in 85 waren er die met de Romeinse bezetter collaboreerden... Wat een onzin allemaal.