Jommeke wordt balletdanser: nieuwe strip doorbreekt stereotypen

Iedereen aan het ballet, met een cameo van Hanne Decoutere.
Ballon Media Iedereen aan het ballet, met een cameo van Hanne Decoutere.
In het nieuwe album ‘Balletkoorts’ wordt Jommeke balletdanser. “Zo willen we de stereotiepe genderrollen helpen doorbreken”, aldus Stephanie ­Lauwers van uitgeverij Ballon Media.

We associëren ballet meestal met sierlijk dansende meisjes in roze tutu’s, maar daar maakt Jommeke in ‘Balletkoorts’ komaf mee. In het nieuwe album, dat vanaf 6 februari in de winkel ligt, trekt de stripheld voor de honderdste verjaardag van de balletschool van Zonnedorp een strak danspak en een stel balletschoenen aan. 

“Zo willen we het stereotiepe genderpatroon van ballet helpen te doorbreken”, vertelt Stephanie ­Lauwers van uitgeverij Ballon Media aan De Standaard. “Ballet is leuk en staat open voor meisjes én jongens. Het is niet vreemd en kinderen moeten daar ook niet om gepest worden. Kinderen blijven inspireren door vrij uitzonderlijke onderwerpen naar voren te brengen, is een rol die we graag aan Jommeke geven.”

Het is niet de eerste keer dat Jommeke stereotypen aanpakt. Moeder Marie is in ‘De supervrouw’ haar rol als huisvrouw beu en ontpopt zich tot president van Europa. “Jommeke is een redelijk traditionele familiestrip, maar over de jaren heeft die een evolutie doorgemaakt. Het is de bedoeling om dit soort dingen te blijven doen”, besluit Lauwers.

‘Balletkoorts’
Ballon Media ‘Balletkoorts’23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomas Hulsmans

  en dan ? Er zijn toch massa's balletdansers ? Jommeke wil dat ook es doen. De nieuwe Nureyev worden

 • Albert Boedts

  binnenkort "kuifje en hadock het huwelijk" ,"jerommeke en lambik komen uit de kast" " tante sidoenie verliefd op suske EN wiske" ,wa ne zeverboel ,zelf bij strips begint dat gezever ,arme inspiratieloze scriptschrijvers

 • Dietrich Van Helder

  Vind ook dat die politieke correctheid iets teveel van zich laat horen. Nu ook in de stripwereld spijtig genoeg. Ik ga me bijna nog abnormaal voelen omdat ik een hetero man ben die af en toe eens een Playboy koopt.

 • Hubert Wouters

  Liever Jommeke als balletdanser dan als een extreemrechtse of extreemlinkse paljas.

 • Hubert Wouters

  Moet kunnen.