Inzamelingsactie voor ring van Jane Austen die Kelly Clarkson kocht

De beeltenis van Jane Austen komt op de nieuwe briefjes van tien pond. Die beslissing oogstte veel protest.
EPA De beeltenis van Jane Austen komt op de nieuwe briefjes van tien pond. Die beslissing oogstte veel protest.
Het museum dat is gevestigd in het vroegere woonhuis van de Engelse romanschrijfster Jane Austen  wil bijna 153.000 pond (178.000 euro) bijeenbrengen om een ring van de Britse schrijfster aan te kopen. Dat meldt de BBC. De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson kocht het sieraad vorig jaar bij een veiling, maar de Britse minister van Cultuur Ed Vaizey heeft een exportverbod tot 1 oktober afgekondigd.

Het museum hoopt het geld in december bijeen te hebben gebracht en denkt dat het juweel voor Groot-Brittannië kan worden behouden, als eind september al een aanzienlijk bedrag is bijeengebracht.

In het huis in Chawton in het zuiden van Engeland voltooide Austen (1775-1817) zes romans, waarvan 'Sense and Sensibility' en 'Pride and Prejudice' het bekendst werden. De ring was in de familie Austen gebleven, totdat Clarkson hem kocht.

Vorige maand werd bekend dat een actie om Austen op het nieuwe Britse 10 pondbiljet te krijgen was gelukt. Vrouwen die daarvoor ijverden, waren op Twitter ernstig bedreigd.

De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson kocht de ring op een veiling.
AP De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson kocht de ring op een veiling.