Interview kroongetuige Jay maakt podcast 'Serial' nog intrigerender

'Serial' reconstrueert het verhaaal van Adnan Syed, veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin.
RV 'Serial' reconstrueert het verhaaal van Adnan Syed, veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin.
Jay Wilds, kroongetuige bij de veroordeling van 'Serial'-hoofdpersonage Adnan Syed, heeft voor het eerst een interview gegeven, aan The Intercept. En dat gesprek blijft niet onbesproken: de grote lijnen van diens verhaal blijven hetzelfde, maar de details zitten vol tegenstrijdigheden. En dat terwijl Syed veroordeeld werd op basis van Wilds' getuigenis.

Podcast 'Serial' vertelt het verhaal van de moord op de 18-jarige Hae Min Lee in 1999. De 19-jarige student Adnan Syed werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange celstraf, nadat hij zijn ex-vriendin gewurgd en begraven zou hebben.

Maakster Sarah Koenig probeert met 'Serial' te reconstrueren wat er zich precies heeft afgespeeld die dag. Met telefoontjes vanuit de gevangenis werkte Syed mee aan de reeks, maar zijn vriend Jay Wilds, die geholpen zou hebben bij het begraven van het lichaam, weigerde on the record met Koenig te praten.

Tegenstrijdigheden

Nu heeft Wilds toch voor het eerst een officieel interview gegeven, waarin hij zijn versie van de feiten uit de doeken doet. De grote lijnen van het verhaal blijven hetzelfde: Syed vermoordde Hae alleen en dan hielp Wilds haar te begraven. Maar in het interview heeft hij wel een aantal wijzigingen in zijn verhaal aangebracht, waaronder in de tijdlijn van de dag.

Voor Rabia Chaudry, de vrouw die Adnan Syed voorstelde aan Sarah Koenig, genoeg redenen om te geloven dat Wilds liegt, en ook gelogen heeft tijdens het proces van Syed. Het is immers op basis van diens getuigenis dat Syed in 2000 veroordeeld werd, en niet op basis van harde bewijzen.

In een commentaarstuk op de website van de Britse krant The Guardian doet ze haarfijn uit de doeken waar Wilds over loog. En ook via Twitter ventileerde de vriendin van de familie Syed haar frustraties.

Beroep

In januari wordt het hoger beroep van Syed behandeld. Die aanvraag werd al voor het lanceren van 'Serial' ingediend, maar zal nu wellicht meer aandacht krijgen. Chaudry is alvast verheugd dat Wilds het interview met The Intercept gaf, omdat ze gelooft dat de tegenstrijdigheden in diens verhaal Syed zullen helpen in de rechtszaal.