Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris Literatuur Prijs met 'La Superba'

Ilja Leonard Pfeijffer (4e van links) eerder bij de uitreiking van de Gouden Boekenuil.
BELGA Ilja Leonard Pfeijffer (4e van links) eerder bij de uitreiking van de Gouden Boekenuil.
Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuur Prijs 2014 gewonnen met het boek La Superba.

De Nederlander kreeg de prijs voor de beste Nederlandstalige roman vanavond in het Amstel Hotel in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

De jury, onder leiding van de Nederlandse televisiepresentator Paul Witteman, prees de manier waarop de auteur met de lezer "een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt". 'La Superba' werd door de jury ook omschreven als "een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is 'La Superba' in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding."

Er waren dit jaar drie Vlamingen genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs: Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn'), Tom Lanoye ('Gelukkige slaven') en Jeroen Theunissen ('De omwegen'). Verder prijkten ook nog de Nederlanders Marente de Moor ('Roundhay, tuinscène') en Robbert Welagen ('Het verdwijnen van Robbert') op de shortlist. Alle genomineerden kregen een beloning van 25.000 euro.

Vorig jaar won de Nederlander Tommy Wieringa de prijs, voor zijn roman 'Dit zijn de namen'.