Holvoet-Hanssen (50) nieuwe Antwerpse stadsdichter

UNKNOWN

Het Antwerpse stadsbestuur draagt Peter Holvoet-Hanssen voor als nieuwe stadsdichter. Hij volgt op 28 januari volgend jaar Joke Van Leeuwen op en wordt zo de vijfde stadsdichter van de Scheldestad.
Het stadsbestuur koos voor de 50-jarige Holvoet-Hanssen omdat zijn poëzie jong en oud kan betoveren. "Peter Holvoet-Hanssen is een aparte stem binnen het poëzielandschap. Hij creëert met zijn poëzie een eigen universum. Zijn eerste bundel 'Dwangbuis van Houdin' kreeg meteen de Debuutprijs 1999.
 
"Poëzie voor jong en oud"

Naar aanleiding van zijn vierde bundel 'Spinalonga' ontving de dichter de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008. "Op een gedurfde en begeesterende manier haalt hij met zijn eigengereide beeldentaal, zijn theatraliteit en muzikaliteit de poëzie uit haar dwangbuis", luidt het advies van het Antwerpse schepencollege.

Vijfde stadsdichter

Gedurende 24 maanden zal Holvoet-Hanssen minimum 12 gedichten schrijven over wat er reilt en zeilt in Antwerpen. De stad kent sinds 2004 het stadsdichterschap. Peter Holvoet-Hanssen is de vijfde Antwerpse stadsdichter, na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen. De officiële aanstelling vindt plaats tijdens Gedichtendag op 28 januari 2010. (belga/dea)