Herr Seele en Kamagurka winnen erfgoedprijs met 'Cowboy Henk'

BELGA
Herr Seele en Kamagurka hebben vandaag op het stripfestival van Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk, de 'Prix du patrimoine' gewonnen met de strip 'Cowboy Henk'. De prijs beloont de uitgave of heruitgave van een werk dat tot het erfgoed van de stripwereld behoort.

'Cowboy Henk' verscheen voor het eerst op 24 september 1981 en werd onder meer in de krant De Morgen, het weekblad Humo, en de stripbladen Echo des Savannes en Raw Magazine gepubliceerd. Het was een compilatie, uitgegeven door FRMK, die vandaag bekroond werd.

De Amerikaan Bill Watterson, schrijver en tekenaar van de cultserie 'Calvin and Hobbes', kreeg de Grote Prijs van het stripfestival, de meest prestigieuze onderscheiding van de Franse stripwereld. Watterson (56) zette de strip in volle glorie stop na tien jaar van succes in de hele wereld. 'Calvin and Hobbes' (bij ons bekend als 'Casper en Hobbes') verscheen van 1985 tot 1995 in 2.400 kranten en van de reeks werden ruim 30 miljoen albums verkocht wereldwijd.

De andere finalisten van de Grote Prijs van de Negende Kunst waren de Japanner Katsuhiro Otomo met 'Akira' en de Brit Alan Moore met 'Watchmen'.

'Un Fanzine carré', een blad dat in Genève uitgegeven wordt, won in Angoulême de prijs voor het alternatieve stripverhaal.