George R. R. Martin laat zich niet beïnvloeden door kritiek van fans op ‘Game of Thrones’

George R.R. Martin
Photo News George R.R. Martin
De tv-reeks van ‘Game of Thrones' is ondertussen afgelopen, maar echte fans kunnen nog uitkijken naar de twee laatste boeken uit ‘A Song of Ice and Fire’-reeks die George R. R. Martin aan het vervolledigen is. In een interview met Entertainment Weekly waarschuwt de 70-jarige auteur wel dat reacties van fans - positief of negatief - de plot niet zullen beïnvloeden. 

“Het internet heeft meer invloed dan vroeger", vertelt George R. R. Martin aan Entertainment Weekly wanneer hem gevraagd wordt naar de reactie van fans op het laatste seizoen van de televisiereeks. “Kijk naar de afstamming van Jon Snow. In de boeken waren er al vroeg hints over wie zijn ouders waren, maar slechts 1 op de 100 lezers begreep de hint. En voor het internet was dat prima - voor 99 procent van de lezers zou het een grote verrassing zijn wanneer dan eindelijk bekend werd gemaakt wie Jon Snows ouders waren. Maar nu, met het internet, moet maar één iemand het doorhebben en het online posten, en dan kunnen de andere 99 dat lezen. En de verrassing waarnaar je toewerkt, is weg.” Martin geeft toe dat hij dan wel eens in de verleiding komt om iets aan te passen, maar het toch niet doet. “Als je naar een bepaald einde toewerkt en plots van richting verandert omdat iemand het begrepen heeft, of er niet van houdt, dan verpest dat de hele structuur. Dus nee, ik lees geen fanwebsites. Ik wil het boek schrijven dat ik zo bedoeld heb. En wanneer het dan eindelijk uitkomt, kunnen ze het wel of niet goed vinden.”

De auteur geeft toe dat het vreemd was om naar de finale van ‘Game of Thrones' te kijken, aangezien hij een heel ander einde in gedachten heeft. “De laatste drie jaren zijn vreemd geweest, aangezien de serie voorop liep op de boeken”, vertelt hij. “Ja, ik heb showrunners David Benioff en Dan Weiss jaren geleden een aantal dingen verteld. En sommige dingen hebben ze gedaan. Maar het blijft toch anders. Ik heb vaste ideeën in mijn hoofd van hoe ik ‘The Winds of Winter’ en het boek daarna schrijf. Het is dus alsof er twee alternatieve werkelijkheden naast elkaar bestaan.” 

Heel veel druk voelt Martin niet meer. “Het is geen race meer. De show is voorbij. Ik schrijf mijn boek. En dat zal klaar zijn wanneer het klaar is.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marco Par

    Misschien het gekopieerde engelse deel verwijderen voor je iets poste.