Geestelijke vader van Beertje Paddington Michael Bond overleden

Kinderen spelen in het Paddington Trail in Londen.
Photo News Kinderen spelen in het Paddington Trail in Londen.

De Britse kinderauteur Michael Bond, de geestelijke vader van het ook bij ons populaire Beertje Paddington, is op 91-jarige leeftijd overleden. Bond overleed gisteren thuis na een korte ziekte, zo laat zijn uitgever HarperCollins weten.

Michael Bond begon op zijn 19de te schrijven, toen hij in Caïro gelegerd was. Zijn eerste boek, 'A Bear Called Paddington', verscheen in 1958. Het was de start van een reeks boeken rond de beer, die bekendstond om zijn liefde voor jam, zijn blauwe duffelcoat en zijn rode hoed.

De boeken van Beertje Paddington zijn in dertig talen vertaald en er zijn meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht. Onder licentie komt de beeltenis van Beertje Paddington ook in veel merchandising-artikelen terug.

Paddington is geboren in Peru en groeide op bij zijn tante Lucy. Zij leerde hem ook Engels, omdat ze er zeker van was dat hij ooit naar Groot-Brittannië zou gaan. Zijn oom Pastuzo had een café, hoog in de bergen van Peru. Van oom Pastuzo is na een aardbeving niets meer vernomen. Het enige dat hij achterliet was zijn favoriete rode hoed en zijn koffertje met geheime ruimte.

Het figuurtje leidde tot een reeks boeken, meerdere animatieseries en in 2014 een succesvolle film. Daarvan komt later dit jaar een sequel uit.

Bond schiep ook figuren als Olga da Polga, A Mouse Called Thursday en de Franse detective Monsieur Pamplemousse.


Twee jaar geleden werd Michael Bond uitgeroepen tot COmmander of the Order of the British Empire.
Photo News Twee jaar geleden werd Michael Bond uitgeroepen tot COmmander of the Order of the British Empire.