Fresco Hergé in gerestaureerd station Brussel-Luxemburg

UNKNOWN

Het station Brussel-Luxemburg, een van de oudste stations in Europa, is vandaag na restauratiewerken ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere en gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding Jannie Haeck.

Vandaag werd in het station ook een fresco van Hergé onthuld naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Kuifje, en daarom was ook weduwe van Hergé aanwezig.

Het station Brussel-Luxemburg werd al in 1854 geopend en ging lang door het leven onder de naam Brussel-Leopoldswijk. Anderhalve eeuw later verschijnt het in een nieuwe gedaante na de werken die van start gingen in 1993 en na de bouw van het Europees Parlement. "Ongetwijfeld goed nieuws voor de zowat 13.000 reizigers die het station Brussel-Luxemburg dagelijks ontvangt", aldus de NMBS.

Het nieuwe gezicht van Brussel-Luxemburg omvat onder meer een overdekking van de sporen met een wandelgalerij van 22.000 vierkante meter. "Het project groeide uit tot een hedendaagse creatie van glas en staal, met licht overgoten dankzij de twee glasdaken", legt de NMBS uit.

45 miljoen euro voor domotica
Brussel-Luxemburg beschikt als eerste station in België over een gebouwbeheersysteem (domotica) dat alle informatie van de verschillende technische hoofdorganen van het station ontvangt, zowel voor verwarming, verlichting als ventilatie. Dat heeft volgens de spoorwegen een rechtstreeks effect op het energieverbruik.
De NMBS-Groep heeft in totaal 45 miljoen euro geïnvesteerd in dit project.

"En dan nog de kers op de taart: het einde van de werken wordt gevierd met de onthulling van een fresco van Hergé aan de hoofdingang van het station aan de Trierstraat", besluit de NMBS.

Een fresco in zwart-wit, een momentopname uit de jaren dertig met de locomotief en de heterogene menigte van toen die het "bonte volkje van Brussel" voorstelt met de notabelen, de fanfare, de reporters en de uitgelaten kinderen waaronder de kwajongens Kwik & Flupke. (belga/mvdb)