Fernand Huts koopt unieke Rubens-tekening voor 670.000 euro: "Genoeg geboden om New Yorks museum af te troeven"

rv
En de winnaar is: Fernand Huts. De topman van Katoen Natie is de 'mysterieuze' Vlaming die de tekening van Rubens op de kop tikte. Hij bood bij veilinghuis Bernaerts 670.000 euro, méér dan het New Yorkse Metropolitan Museum of Art (MET). "Deze kans krijg je één keer in je leven."

Als Fernand Huts ergens zijn zinnen op zet, kijk dan maar uit. Anders bouw je Katoen Natie niet uit van een kmo tot een wereldwijd logistiek imperium. Daarnaast legde hij zich de voorbije 20 jaar, samen met zijn vrouw Karine, toe op een stilaan imposante kunstcollectie. Zijn verzameling van 3.500 jaar textielkunst bij Katoen Natie vind je nergens anders. Maar een tekening die wordt gezien als de belangrijkste Rubens-vondst van de voorbije tien jaar: dát is toch van een andere orde.

Oorlogsberaad
Twee dagen na de veiling hoor je de opwinding en blijdschap nóg bij Fernand Huts. "Dit uitzonderlijke werk komt uit de topperiode van de Vlaamse schilderkunst. Dan gá je ervoor. Onze staf van kunstexperten bij Katoen Natie is gaan praten met Rubens-kenners. Toch hebben we ons pas voor de veiling ingeschreven op 1 mei, één dag voor de verkoop. Er is een soort oorlogsberaad aan voorafgegaan.

Lees er alles over in Het Laatste Nieuws of in onze exclusieve pluszone voor abonnees. Nog geen abonnee? Proef nu 5 weken voor 1 euro.

BELGA