Ex-bankier krijgt boete van 52,4 miljoen euro en celstraf wegens smokkel van een Picasso

'Hoofd van een jonge vrouw' uit 1906.
afp 'Hoofd van een jonge vrouw' uit 1906.
De steenrijke Spaanse ex-bankier en kunstverzamelaar Jaime Botín is tot anderhalf jaar cel veroordeeld wegens smokkel van een Picasso. Hij moet daarnaast een boete van 52,4 miljoen euro betalen, tweemaal de geschatte waarde van het kunstwerk.

De 83-jarige Botín probeerde volgens de aanklagers een schilderij van Pablo Picasso (1881-1973) op een jacht het land uit te smokkelen om het kunstwerk in het buitenland te verkopen. De Spaanse autoriteiten hadden bepaald dat het unieke werk, getiteld ‘Hoofd van een jonge vrouw’ uit 1906, het land beslist niet uit mocht, berichtten Spaanse media.

De Franse douane op Corsica vond de Picasso in 2015 op een jacht van Botín, de Adix. Het was de bedoeling dat het met een gehuurd privévliegtuig naar Genève zou worden gebracht.

De verdedigers van Botín hebben alle punten uit de aanklacht betwist. Het schilderij zou bijvoorbeeld officieel nooit in Spanje zijn geweest. Botín kocht het in 1977 in Londen en het hing in de Adix, die onder Britse vlag vaart. Het kunstwerk is nu in een opslagplaats van het Museo Reina Sofía in Madrid. Botín is het kwijt, want de Spaanse staat claimt nu eigenaar van de Picasso te zijn.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.