Een fototoestel maakt u (soms) dikker dan u bent. En deze gif is het bewijs

dan vojtech
"Een camera plakt er vijf kilo bij." Het is het perfecte excuus bij foto's die de vakantiekilo's iets te expliciet in de kijker zetten. En toch: er is zeker iets van aan, zo blijkt u dit simpele testje van fotograaf Dan Vojtech.

"Het is ongelooflijk hoe de brandpuntsafstand de vorm van het gezicht beïnvloedt", zo schrijft Dan Vojtech op zijn blog. Vojtech deed een eenvoudige test, waarbij hij telkens eenzelfde portretfoto nam met een andere brandpuntsafstand.

Om de vergelijking mogelijk te maken moest hij natuurlijk de camera dichterbij en verderweg bewegen bij elke nieuwe lenspositie. In totaal kwam hij zo tot 9 vergelijkbare portretten (op 20mm, 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 70mm, 105mm, 150mm en 200mm) die hij achter elkaar kon kleven in een gifje.

Het resultaat spreekt boekdelen. Het gezicht vervormt aanzienlijk bij elke lensaanpassing. Bij 20mm lijkt de neus groter en het gezicht smaller, bij 200mm worden het gezicht, het haar en de nek opvallend breder.

via GIPHY

Wat dan het meest 'realistische' beeld is? Moeilijk te zeggen, maar doorgaans wordt ervan uitgegaan dat een brandpuntsafstand tussen 35mm en 50mm het zicht van het menselijke oog het dichtst benadert.

dan vojtech