Duurste schilderij ter wereld gaat naar Louvre Abu Dhabi

Da Vinci's Salvator Mundi is vorige maand bij Christie's in New York voor 382 miljoen euro  van eigenaar verwisseld, een recordbedrag.
Photo News Da Vinci's Salvator Mundi is vorige maand bij Christie's in New York voor 382 miljoen euro van eigenaar verwisseld, een recordbedrag.
Het duurste schilderij ter wereld, de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, komt  in het Louvre Abu Dhabi te hangen. Het museum deelde dat mee op social media. Details gaf de spiksplinternieuwe kunsttempel van het Midden-Oosten niet.

De Salvator Mundi is medio november bij veilinghuis Christie's in New York voor 450 miljoen dollar (382 miljoen euro) van eigenaar verwisseld. Nooit eerder werd er zoveel voor een schilderij betaald. Het is niet bekend wie nu de eigenaar is.

Heiligschennis

Volgens The New York Times is de koper van het schilderij een Saoedische prins, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij stond niet bekend als een groot kunstverzamelaar, ook de rijkdom van Bader was voor de buitenwereld tot nu toe niet bekend.

De aankoop van het schilderij waarop Jezus wordt afgebeeld, kan stof doen opwaaien in het conservatieve Saoedi-Arabië. Volgens de islam is Jezus niet de zoon van God, maar een profeet. Veel moslims vinden een beeltenis van een profeet heiligschennis.

Bader is een vriend en zakenpartner van de Saudische kroonprins Mohammed, die nauwe contacten heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi de hoofdstad van is. Uitgerekend Mohammed heeft onlangs de strijd aangebonden met corrupte en zelfverrijkende zakenlieden, ambtenaren en familieleden.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde Artnet werkt het Louvre in Parijs aan een grote tentoonstelling over Da Vinci in oktober 2019. De Salvator Mundi zou daar als bruikleen aan het Europese publiek getoond kunnen gaan worden. In Parijs hangt al het beroemdste werk van Da Vinci, de Mona Lisa.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.