Douane legt beslag op waardevol doek van Picasso op een jacht voor Corsica

AFP
Een schilderij van Picasso met een geschatte waarde van 25 miljoen euro is op een jacht voor het eiland Corsica in de Middellandse Zee in beslag genomen. Het gaat om het werk "Cabeza de mujer joven" (Hoofd van een jonge vrouw). Dat deelt de Franse douane mee.

De aandacht van de wetsdienaars werd op het werk gevestigd omdat het naar Zwitserland zou gebracht worden. De douaniers stapten vrijdag af op de boot, dat in de jachthaven van de stad Calvi lag aangemeerd, en namen het schilderij in beslag. Dat deelde perswoordvoerster Stéphanie Santolaria in Parijs mee. Het zeilschip met een lengte van 67 meter en varend onder Britse vlag, is eigendom van een bedrijf met zetel op het Britse Kanaaleiland Guernsey.

Het doek staat op de lijst van Spaans cultureel erfgoed. De kapitein van het schip had documenten bij zich, waaruit bleek dat het werk volgens een Spaans gerechtelijk besluit van mei 2015 het land niet mocht verlaten, aldus Santolaria. Volgens de Franse media is het doek eigendom van de Spaanse gewezen bankier. Maar daarover wilden de autoriteiten niets kwijt.

Al in 2012 werd volgens het Franse persbureau AFP een aanvraag ingediend om het doek naar Groot-Brittannië te exporteren, maar dat werd door de Spaanse regering geweigerd.