Dit is het verhaal achter de World Press Photo van het jaar

BELGA
De Deense fotograaf Mads Nissen (1979) leverde met zijn intieme portret van twee jonge Russische homo's de beste foto van het jaar af, volgens de jury van World Press Photo. Wat begon als een eenmalige opdracht voor een Scandinavisch fotoagentschap groeide uit tot een grootschalig project toen Nissen met eigen ogen zag hoe een homoseksuele vriend mishandeld werd.

Nissen reisde voor het eerst naar Rusland in opdracht van het Scandinavische fotoagentschap Scanpix. Tijdens zijn verblijf in Sint-Petersburg bracht Nissen heel wat tijd door bij een vriend van hem, een gay pride-activist. Toen zijn kameraad voor de ogen van Nissen werd aangevallen omdat hij zijn vriend kuste, ontstond bij Nissen het plan om een uitgebreidere fotoreeks te maken over de homofobie in Rusland.

In totaal spendeerde Nissen een jaar binnen de homogemeenschap in Rusland en fotografeerde hij tal van gay pride-bijeenkomsten in Sint-Petersburg. Ook daar zag hij hoe homo's en lesbiennes hard werden aangepakt. Op een van de foto's uit 'Homophobia in Russia' - de reeks waaruit ook het winnende beeld komt - is het bebloede gezicht te zien van activist Kiriee Fedorov. De 21-jarige Fedorov kreeg een steen in het gezicht tijdens homofobe protesten in Sint-Petersburg.

Een andere foto uit de reeks toont een lesbisch koppel dat constant in angst leeft dat hun drie kinderen zullen worden afgenomen. Op de winnende foto delen de jonge homo's Jon en Alex een intiem moment samen, achter zorgvuldig gesloten gordijnen.

De Deense fotograaf Mads Nissen.
AFP De Deense fotograaf Mads Nissen.

Liefde en haat

Het is die subtiliteit die de jury overtuigde. "Dit is een foto van liefde en haat", aldus juryvoorzitster Michele McNally in het British Journal of Photography. "Dit is geen typisch persbeeld, maar een beeld dat miljoenen mensen in tientallen landen wereldwijd zal raken. In veel landen is homo zijn erg gevaarlijk. In sommige regio's worden ze vervolgd. Maar uit deze foto spreekt enkel liefde."

Nissen zelf noemt de foto "een moderne versie van Romeo en Juliet", waarin twee mensen van elkaar houden maar krachten van buitenaf hen die liefde ontzeggen.

In 2013 voerde het Russische parlement een antihomowet in die alle "propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties" verbiedt. Hierdoor is het niet alleen illegaal om gay pride-optochten te organiseren, maar ook om de rechten van homoseksuele koppels te verdedigen.

Uit deze foto spreekt enkel liefde

Juryvoorzitster Michele McNally