Directeur Robert Hoozee van Gents MSK overleden

UNKNOWN
Robert Hoozee, bijna dertig jaar directeur van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK), is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de stad Gent vandaag. Hoozee was sinds 1978 verbonden aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent, eerst als assistent en vanaf 1982 als directeur ad interim. Sinds 1985 was hij er directeur.

"Onder hem ontwikkelde het Museum voor Schone Kunsten Gent zich tot een nationaal én internationaal referentiemuseum op het gebied van de Belgische kunst van de 19de en vroege 20ste eeuw", zegt de Gentse schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent). "Robert Hoozee en het MSK zijn in één naam te noemen, Hoozee heeft veel schoonheid naar en in Gent gebracht. De tentoonstellingen waren ook nooit vrijblijvend, hij ging altijd op zoek naar betekenissen."

Hoozees grootste aandacht ging naar de presentatie en ontsluiting van de historische collectie en de organisatie van vernieuwende en wetenschappelijk verantwoorde tentoontellingen. "Hij ijverde altijd voor kwaliteit en perfectie", aldus Lieven Decaluwe. "Hij wordt gewaardeerd omwille van zijn kennis en inzicht. Het was ook een enorm integer en bescheiden man, oerdegelijk en minzaam, een plezier om mee samen te werken."

Door zijn plotse overlijden zijn er vrijdag tijdens de opening van de tentoonstelling met werk van Ford Madox Brown geen toespraken of receptie. Robert Hoozee wordt zaterdag om 10.30 uur begraven in de Sint-Annakerk in Gent. (belga/mvdb)