Den Bosch brengt grootste Jheronimus Bosch-expositie ooit

Een detail uit een schilderij van Bosch.
Francis G. Mayer/CORBIS Een detail uit een schilderij van Bosch.
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt vanaf 13 februari 2016 een uitgebreid eerbetoon aan de beroemdste kunstenaar die de Brabantse stad heeft voortgebracht: Jheronimus Bosch (circa 1450-1516). Met naar verwachting twintig schilderijen en negentien tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de kunstschilder, meldt het museum.

"De expositie vormt een ongeëvenaard eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die Nederland heeft gekend", zegt het museum. "Nooit eerder werden zoveel werken van deze 'duivelskunstenaar' bijeengebracht."

Het Noordbrabants Museum krijgt kunstwerken te leen van vooraanstaande collega's als het Prado in Madrid, het Metropolitan Museum in New York, het Louvre in Parijs en de Gallerie dell'Accademia in Venetië. Daaronder bevinden zich schilderijen als 'Het narrenschip' en 'De keisnijding' (beide omstreeks 1494 geschilderd).

De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500, dat in 2016 wordt gevierd. Met talloze festiviteiten, projecten en evenementen wordt stilgestaan bij het vijfhonderdste sterfjaar van de kunstenaar. Den Bosch is de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. Hij onderscheidde zich door het schilderen en tekenen van monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen.