De mooiste parkeergarage van Europa staat in Leiden

AD
In het Nederlandse Leiden is deze week de diepste en mooiste parkeergarage van West-Europa opengegaan. Het bouwkundig hoogstandje gaat liefst 22,5 meter de grond in en kan 525 auto's herbergen.

Bureau JHK Architecten uit Utrecht creëerde een spiraalvormige garage die ondanks de diepte nergens een benauwd gevoel oproept. Dat leverde de garage meteen een Gold Award op van de European Parking Association, de hoogste score die de branche toekent.

De parkeergarage vanaf het diepste punt op 22,5 meter onder de grond.
AD De parkeergarage vanaf het diepste punt op 22,5 meter onder de grond.

De garage aan de Lammermarkt is twee meter dieper dan de ondergrondse autostandplaats aan het Rotterdamse Kruisplein.

JHK architecten

Achtste wereldwonder

Vanwege de spiraalvorm vloeien de etages in elkaar over, zodat de vloeren en parkeerplekken ook met jaartallen worden aangeduid. In het bouwwerk hangen verder enkele historische illustraties die de geschiedenis van de stad weergeven.

JHK architecten

De gemeente Leiden vierde de opening van de 30 miljoen euro kostende garage alsof het achtste wereldwonder in de stad is neergestreken. Er werd een heus Garagefestival opgetuigd, inclusief stille disco, kofferbaksale en opendeurdag die duizenden inwoners lokte.

JHK architecten

Gigantisch gat

De bouw leverde afgelopen 2,5 jaar een gigantisch gat op in de historische Leidse binnenstad. Bouwcombi Dura Vermeer-Besix groef liefst 60.000 kubieke meter klei en zand af die met 90 miljoen liter water via pijpen werd afgevoerd naar de Rijn. Lange tijd was de hele bouwput gevuld met water en inspecteerden duikers de betonnen wanden van de garage.

JHK architecten

De eerste maand is parkeren voor iedereen gratis.

JHK architecten