Cate Blanchett én New York Times roemen theater Gentse tieners

De voorstelling 'Pubers Bestaan Niet', een coproductie van het Gentse theaterperformancegezelschap Ontroerend Goed en het evenzeer Gentse jeugdtheateratelier Kopergietery, maakt internationaal furore. Vandaag krijgen ze een lovende kritiek in de New York Times.

Award
De wervelende en tegelijk aangrijpende voorstelling, die naar de essentie van de puberteit graaft, trekt sinds vorig jaar de wereld rond onder de Engelse titel 'Once and for All We're Gonna Tell You Who We Are So Shut Up and Listen'. Ontroerend Goed won met 'Once...' in 2008 de Fringe First Award, een prijs van de Schotse krant The Scotsman.

Te gast bij Cate Blanchett
Tijdens hun daaropvolgende tournee door Australië de voorbije zomer werden de dertien Gentse tieners thuis ontvangen bij Cate Blanchett, die samen met haar man de Sydney Theatre Company leidt. Blanchett was zo ingenomen met het jonge geweld dat er inmiddels een coproductie met de Sydney Theatre Company op stapel staat voor de voorstelling 'A History of Everything'.

Niets dan lof
Vandaag gaat 'Once...' in New York in première, ze geven er tot 17 januari dagelijks voorstellingen in het kader van het Under the Radar Festival. De kritiek in de New York Times is bijzonder lovend: "In een messcherpe regie en de vibe van onafhankelijk theater, biedt 'Once and For All...' een verbluffende blik op de adolescentie door de ogen van dertien ongelooflijk getalenteerde tieners. Het is een ontroerende collage van tekst en fysiek theater met een soundtrack van afwijkende rock, punk en klassieke muziek die het thema van tienerrebellie perfect ondersteunt".

Ontroerend goed werkt momenteel met Vooruit en het Londense Battersea Arts Center aan 'A Game of You', het laatste deel van een trilogie met 'The Smile off Your Face' en 'Intern'. Die gaat in april in première in de Gentse Vooruit. (lb)

UNKNOWN