Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs Literatuur

Kazuo Ishiguro.
reuters Kazuo Ishiguro.
De Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro wint dit jaar de Nobelprijs Literatuur. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt. De Academie looft hem om zijn "grote emotionele impact". Zijn bekendste werk is 'De rest van de dag (The Remains of the Day)' uit 1989, verfilmd in 1993.

"De auteur legt in zijn werk de afgrond van onze vermeende verbondenheid met de wereld bloot", zo oordeelde het comité. 

De 62-jarige auteur is in de Japanse stad Nagasaki geboren. Hij verhuisde op zijn vijfde naar Engeland, waar hij opgroeide in Guildford. Hij studeerde aan de universiteit van Kent en de Universiteit van East Anglia in Norwich.

Ishiguro heeft een beperkt oeuvre van acht romans, waarvan zijn derde, 'The Remains of the Day' uit 1989, de bekendste is. Voor dat werk won hij de prestigieuze Booker Prize. Het werk werd succesvol verfilmd door James Ivory. De schrijver had in 1986 voor zijn boek 'An Artist of the Floating World' al de Whitbread Prize gekregen. Hij kreeg van het Franse ministerie van Cultuur de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres uitgereikt.

"Fantastische erkenning"

Ishiguro is "bijzonder geflatteerd" met de Nobelprijs. "Het is een magnifieke eer, vooral omdat het betekent dat ik in de voetsporen stap van de grootste schrijvers aller tijden. Het is een fantastische erkenning", zei Ishiguro aan de BBC. Op het moment dat hij door de Britse publieke omroep gebeld werd, had Ishiguro nog niets vernomen van het Nobelprijscomité, en was hij niet zeker dat het geen grap was.

De schrijver drukte de hoop uit dat de Nobelprijs een positieve kracht kan zijn. "De wereld bevindt zich op een heel onzeker moment, en ik hoop dat al de Nobelprijzen een kracht kunnen vormen voor iets positiefs in de wereld. Het is alleszins het moment. Ik zou diep ontroerd zijn mocht ik deel kunnen uitmaken aan een soort van klimaat dit jaar dat op een bepaald moment bijdraagt aan een soort van positieve atmosfeer."

Ik hoop dat al de Nobelprijzen een kracht kunnen vormen voor iets positiefs in de wereld. Het is alleszins het moment

Kazuo Ishiguro

Bob Dylan

De toekenning van de prijs aan Ishiguro betekent een terugkeer naar de 'echte' literatuur, nadat de prijs vorig jaar werd toegekend aan het 'icoon' Bob Dylan, zanger en schrijver van liedjes. Die toekenning deed nogal wat stof opwaaien. De winnaar van 2017 mag naast de oorkonde een bedrag van 940.000 euro tegemoet zien.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.