Boek Tariq Ramadan mag van rechter gepubliceerd worden

Tariq Ramadan bij het verlaten van de rechtbank in Parijs na een zitting eind augustus.
AFP Tariq Ramadan bij het verlaten van de rechtbank in Parijs na een zitting eind augustus.
Een rechter in Parijs heeft beslist dat het boek van de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan gepubliceerd mag worden. Volgens een van de vrouwen die Ramadan beschuldigen van verkrachting, wordt haar naam in ‘Devoir de vérité’ onthuld en daarom eiste ze dat het verboden werd.

Volgens de rechtbank in Parijs is de identiteit van de klaagster al bekendgemaakt voor de publicatie en is haar vraag onredelijk en disproportioneel tegenover de vrije meningsuiting. De rechter erkent wel dat de vrouw schade heeft geleden door de bekendmaking van haar naam. De islamoloog moet haar daarom een symbolische euro betalen.

De vrouw die in de media Christelle wordt genoemd, beschuldigt de islamoloog ervan haar te hebben verkracht in een hotelkamer in Lyon in oktober 2009. Ramadan ontkende eerst de feiten, maar de resultaten van het onderzoek pleitten tegen hem en hij zei daarop dat het om "een relatie met instemming" ging.

Gerechtelijke dwaling

In zijn boek ‘Devoir de vérité’ (‘Plicht tot waarheid’) behandelt de islamoloog hoe hij de zaak heeft beleefd die hem tien maanden in voorlopige hechtenis deed belanden. Hij vergelijkt zichzelf daarbij met de joodse kapitein Alfred Dreyfus, die slachtoffer werd van een gerechtelijke dwaling als gevolg van het groeiende antisemitisme in Frankrijk op het einde van de negentiende eeuw. Hij werd ten onrechte beschuldigd van hoogverraad in 1894 en werd later, in 1906, gerehabiliteerd toen de dwaling duidelijk was geworden.

Ramadan wordt beschuldigd van twee verkrachtingen in Frankrijk. Daarnaast zijn er nog twee andere vrouwen die hem van verkrachting beschuldigen, en ook in Zwitserland is er een vrouw die hem beschuldigt haar verkracht te hebben. Daarvoor moet hij zich in de herfst verantwoorden voor de procureur van Genève. 

Tariq Ramadan.
AFP Tariq Ramadan.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Dat hij zich met Dreyfus vergelijkt toont aan dat hij van die gebeurtenis geen barst weet.Hij zelf is een geslepen bedrieger en het bewijs dat het Islam vrouwen waren die misbruikt werden dat het een erge zaak was want zo vlug durven die vrouwen niet een klacht neerleggen tegeneen Imam(?).

 • Peter Janssen

  Toch merkwaardig bij zulke leugenaars: als de bewijzen aantonen dat het verkrachting is dan gaf de vrouw opeens toestemming. En uiteraard kan de slachtofferrol niet ontbreken,daar trappen rechters telkens weer in.Boycotten dat boek.

 • patrick morel

  De zaak Dreyfus was van een ander kaliber, hij werd vals beschuldigd en verbannen voor de rest van zijn leven. Hier komt er nog een proces en verbannen zal hij wel niet. Het is in mijn ogen een verkeerde vergelijking, alleen gemaakt om de verkoop van zijn boek in de hoogte te jagen.

 • Jos Plessers

  Een engeltje dus

 • Wesley Kenis

  En waarom weeral de "symbolische euro" terwijl hij miljoenen verdient aan haar naam?? 1% winst lijkt mij dan een eerlijkere compensatie....volgens mij lijden alle rechters in west europa an dezelfde ziekte: bang om te straffen en slappe wetten-isme...