Bib Carlo De Poortere brengt 2,35 miljoen op

De collectie boeken van de Belg Carlo De Poortere heeft gisteren bij veilinghuis Sotheby's in Parijs 2,35 miljoen euro opgebracht. Het vierdelige werk "Recueil Julienne", geïllustreerd door Rococoschilder Jean Antoine Watteau en afkomstig uit de bibliotheek van het Hermitage in Rusland, bracht het hoogste bedrag op: 265.500 euro.

Het exemplaar van "Histoire naturelle de perroquets" (1801-1805) van de Franse ornitoloog François Levaillant, ging onder de hamer voor 103.500 euro. De top drie wordt vervolledigd door "Flandria illustrata sive descripto comitatus... terrarum orbem celeberrim" (1641-1644) van Anthonius Sanderus, die 83.100 euro opbracht.

Carlo De Poortere (1917-2002) behoorde tot de familie die het tapijtbedrijf Louis De Poortere bezit. Hij verzamelde een prestigieuze en geraffineerde collectie van geïllustreerde boeken uit de zestiende tot twintigste eeuw. Zijn collectie ging onder de hamer voor 2.344.179 euro. 65 procent van de stukken bracht meer op dan werd geschat.

"Ik ben meer dan verheugd over het succes van deze verkoop, die een echt eerbetoon brengt aan de smaak en de finesse van mijn vader, die een grote passie heeft voor kunst en houdt van mooie boeken", aldus De Poortere's zoon Patrick in een persbericht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.