Belgische verzamelaar koopt Rubens-schets voor 1,3 miljoen euro

Een zelfportret van Peter Paul Rubens.
Beeldarchief Collectie Antwerpen Een zelfportret van Peter Paul Rubens.
Een schets van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens, die al eeuwen verdwenen was maar pas werd teruggevonden in een erfenis, is voor 1,3 miljoen euro verkocht aan een Belgische verzamelaar. Dat zegt veilinghuis Mercier in het Franse Rijsel.

Op het kunstwerk is de heilige Margaretha te zien in een rood-wit gewaad. Ze draagt een martelaarspalm in haar hand en een draak ligt aan haar voeten. Het werk meet 33 bij 45,7 centimeter, blijkt uit de catalogus van het veilinghuis. De schets diende als model voor een monumentaal doek voor het plafond van de jezuïetenkerk in Antwerpen, de huidige Sint-Carolus Borromeuskerk.

lees verder onder de tweet:

In 1620 werden er 39 grote doeken, van 4 bij 3 meter, besteld bij Rubens. De kerk moest een van de grootste van Vlaanderen worden en "door haar pracht het speerpunt van de katholieke kerk in haar strijd met haar protestantse rivaal", klinkt het in de catalogus.

Plafond verwoest door brand

"De monumentale doeken werden gemaakt door het volledige atelier, met de hulp van Rubens' leerlingen, maar de schetsen zelf werden volledig zelf door de meester geschilderd, die weigerde om ze te verkopen", zegt veilingmeester Patrick Deguines. "Het plafond werd spijtig genoeg verwoest door een brand in 1718. Drieëndertig schetsen waren bekend, meestal bewaard in musea, maar zes waren verdwenen, waaronder deze heilige Margaretha. "Ze werd recent ontdekt bij een erfenis", zegt Deguines.

Het kunstwerk is dus "zeldzaam en kostbaar". "Sinds een twintigtal jaar werd er geen gelijkwaardig werk op de markt gebracht in Frankrijk", zegt Deguines.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hendrik Somers

    Toch mss eens een belastingcontrole gaan doen waarvan dt geld komt. Wie biedt er nu finaal 1.300.000 op een werk dat 'slechts' 200.000 geschat is?

  • michael godderis

    Als immaterialist lijkt het mij onbegrijpelijk dat men €1,3M neerteld voor een stukje van 15,5 vierkante dm vergaanbare stof. Das gewoon belachelijk. Het is zijn/haar eigen keuze, maar ik vind het zielig om van zoiets gelukkig te worden.

  • Roger Cooks

    Hij heeft in elk geval meer kluiten dan ik.