Belg Sidi Larbi Cherkaoui wordt culturele ambassadeur Europa

Sidi Larbi Cherkaoui (rechts) en Maria Pages oefenen 'Dumas' in in Wolfsburg.
EPA Sidi Larbi Cherkaoui (rechts) en Maria Pages oefenen 'Dumas' in in Wolfsburg.
Eastman, het gezelschap van de Vlaming Sidi Larbi Cherkaoui, is gekozen als een van de drie culturele ambassadeurs voor Europa. De choreograaf krijgt 200.000 euro. Dit jaar kregen ook al 25 Vlaamse culturele organisaties steun van de Europese Commissie voor hun internationale samenwerking. Onze regio staat daarmee in de topvijf binnen de Europese Unie, laat minister van Cultuur Joke Schauvliege weten.

Het Europees Cultuurprogramma is het huidige subsidieprogramma van de Europese Unie voor culturele samenwerkingsprojecten. België staat in de topvijf van de 37 deelnemende landen. Vijf Vlaamse organisaties zullen optreden als projectleider in een tweejarig Europees samenwerkingsproject en ontvangen daarvoor 200.000 euro steun. Het gaat onder meer om het Festival van Vlaanderen Internationaal en het Toneelhuis. Dertien organisaties treden op als co-organisator.

Het gezelschap Eastman van danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui werd bovendien uit ruim 40 inzendingen gekozen als een van de drie culturele ambassadeurs voor Europa. De twee anderen zijn het dansgezelschap Sasha Waltz&Guests uit Berlijn en het Franse muziekfestival van Aix-en-Provence. Ze ontvangen elk 200.000 euro.

"Het Europees cultuurbeleid kan alleen maar complementair zijn aan het beleid van de lidstaten, van Vlaanderen", zegt Cultuurminister Joke Schauvliege. "Dat moet natuurlijk op het terrein concreet gemaakt worden. Het is positief dat zo vele Vlaamse projecten daaraan tegemoet komen en dat Europa deze kwaliteit erkent."