Bekend Vlaanderen reageert op overlijden Panamarenko: “Rust zacht, Da Vinci van Antwerpen”

Op 18 september 2003 trouwde Panamarenko (62) met Eveline Hoorens (29), een gebeurtenis die op veel belangstelling kon rekenen.
Ronny De Coster Op 18 september 2003 trouwde Panamarenko (62) met Eveline Hoorens (29), een gebeurtenis die op veel belangstelling kon rekenen.
De Antwerpse beeldhouwer Henri Van Herwegen, beter bekend als Panamarenko, is gisteravond op 79-jarige leeftijd overleden. Zijn dood beroert bekend Vlaanderen. 

Op Twitter hebben al heel wat politici en artiesten gereageerd op het overlijden van een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw. 

Jan Jambon (N-VA) heeft het over een “hoogvlieger die we niet snel zullen vergeten”. Hilde Crevits (CD&V) van haar kant eert Panamarenko als de “Da Vinci van Antwerpen”.  Voor Sven Gatz (Open VLD) was de kunstenaar een “poëet van al wat (niet) vliegen, varen, rijden kon”. Wouter Beke (CD&V) wenst Panamarenko “een goede vlucht”.

Uit de cultuurwereld stromen de reacties uiteraard ook binnen. “Het is jammer dat Panamarenko overleden is, maar ik had wel begrepen dat hij als artiest al een hele tijd geleden met pensioen is gegaan”, zegt cartoonist Kamagurka. “Zijn werken zijn geestig en plezant. Er zit een facet knutselliefde in én een sterk poëtisch element waardoor je in het verhaal kan meestappen. Hij bouwde vliegtuigen die niet konden vliegen. Zijn werken zijn dus een ode aan het niet-functionele.”

Noordkaap bracht in 1994 een song uit die de naam ‘Panamarenko’ kreeg. “Ik vond zijn artiestennaam zo’n mooi woord, vandaar”, zegt zanger Stijn Meuris. “Bovendien ben ik fan van zijn werk. Maar met Panamarenko zelf heeft het lied niets te maken, hoewel ik me in mijn fantasie wel kon voorstellen dat hij in het publiek stond, een beetje in zichzelf gekeerd. Het is een groot verlies, echt waar. In deze tijd wordt er soms een beetje lacherig gedaan over zijn werk, maar wat hij maakte is wereldniveau. Daar moeten we niet flauw over doen. Hij is een icoon. En tegelijk is zijn werk ook Belgisch. Die vrije associatiekunst is subliem. Het gaat om de kinderlijke fantasie die hij erin stak. Of zijn vliegtuigen ook echt konden vliegen, was van ondergeschikt belang. Zijn werk heeft me altijd aangesproken, maar de man zelf ook. Ik heb hem een paar keer ontmoet en ik was onder de indruk van zijn bescheidenheid. Hij was een knutselaar-kunstenaar”

“Letterlijk een half uur voor het bericht van zijn overlijden kwam, hadden we met Noordkaap nog het lied ‘Panamarenko’ gerepeteerd. Dat was heel vreemd. Bovendien waren we aan het repeteren in Zwalm, op maar enkele kilometers van zijn woonplaats. Heel toevallig allemaal.” 

Guy Mortier, icoon van het weekblad Humo, was enkele dagen geleden nog bij Panamarenko thuis voor een fotoshoot. De foto’s van Mortier en andere Bekende Vlamingen werden gemaakt in het kader van de expo die zou gehouden worden naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van Panamarenko. Mortier is aangeslagen door het overlijden : “Het is een grote schok. Hij was een groot kunstenaar, een geweldige man en een visionair.” 

Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenwinkelketen noemt het overlijden van Panamarenko “heel spijtig, omdat we een van onze grootste hedendaagse kunstenaars verliezen”. “Het is zeer sneu dat hij vlak voor zijn 80ste verjaardag gestorven is en zijn grote tribute-tentoonstelling er zat aan te komen”.

Torfs, die vorige week nog poseerde met een maquette van een vliegende schotel, noemt zichzelf een fan van het werk van Panamarenko. Hij is fan van “het letterlijk buitengewone, het supercreatieve, op het gekke af”. “Het zijn werken waar je niet bij moet nadenken. Je moet ze gewoon ondergaan.”

Wouter Torfs.
rv Wouter Torfs.

Voor de academische wereld is het overlijden van Panamarenko eveneens een groot verlies.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.