Beaufort palmt volledige kustlijn in met 'Musée Promenade'

A Dog Republic - Jetée - 2015
Kunsttriënnale Beaufort zal komende zomer met het thema 'Buiten De Grenzen' opnieuw de hele kustlijn inpalmen en rekent daarvoor op het collectief A Dog Republic. Bedoeling is dat zij een feeëriek project creëren dat de naam 'Musée Promenade' draagt. De kunstenaars en initiatiefnemer provincie West-Vlaanderen gaven vandaag al een inkijkje in de plannen van deze vijfde editie.

'Buiten De Grenzen' kiest voor een totaalproject langs de kust, waarbij een solotentoonstelling van het collectief A Dog Republic onder leiding van de 91-jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman, gecombineerd wordt met een groepstentoonstelling op drie provinciale locaties: Het Zwin Natuurcentrum aan de oostkust, het provinciedomein Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Opvallend is dat er wordt gekozen voor kleinschaligheid, weg van de zee- en strandlocaties.

De solotentoonstelling krijgt de titel 'Musée Promenade' mee, ontstaat al wandelend en neemt doorheen de tijd en afhankelijk van de plek verschillende verschijningsvormen aan. Denk hierbij aan tekening op het strand, teksten in het straatbeeld of architecturale installaties. Het publiek zal een actieve rol krijgen.

In de drie provinciale locaties komt er een groepstentoonstelling waar een veertigtal kunstenaars nieuwe en bestaande werken zullen tonen. Het gaat zowel om net afgestudeerde kunstenaars als gevestigde waarden.

De tentoonstellingen zullen worden aangevuld met lezingen, concerten, films en nog veel meer onder het toeziend oog van curatoren Lorenzo Benedetti (De Appel in Amsterdam), Patrick Ronse (Be-Part in Waregem), Hilde Teerlinck (ENSA in Bourges) en Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE in Oostende).

'Beaufort Buiten De Grenzen' vindt dit jaar plaats van 21 juni tot 21 september 2015.