Bart Van Aken (Paard van Troje) gaat een jaar koken: "Ik wil geen verzuurde boekhandelaar worden"

Bart Van Aken in Paard van Troje.
Johan Martens Bart Van Aken in Paard van Troje.
Boekhandelaar Bart Van Aken vertrekt bij Paard van Troje, de populaire Gentse boekenwinkel die hij zelf opende. Van Aken ruilt de boekenbusiness voor verschillende keukens in Vlaanderen, Nederland en de Verenigde Staten, waar hij een jaar stage gaat lopen. Dat schrijft de Nederlandse website Boekblad.

"Ik wil geen verzuurde boekhandelaar worden", zegt Van Aken tegen Boekblad.nl. "Ik hoorde mezelf in discussies met uitgeverijen en een bedrijf als CB (Centraal Boekenhuis, de grootste bevoorrader van boekenwinkels in het Nederlands taalgebied, nvdr.) steeds dezelfde dingen zeggen. En dat al jaren. Ik ben boos en kwaad geweest. Ik heb me lang verzet."

Als je niet eet, ga je dood. Dat kun je niet zeggen van boeken

Essentiëler

Nu heeft hij de knoop doorgehakt en vertrekt hij bij Paard van Troje. "Het is een pak van mijn hart dat ik nu kan zeggen: zoek het zelf maar uit. Ik wil groeien. Ik wil vooruit. Alleen al omdat ik mijn besluit heb genomen, voel me weer helemaal zen."

Hij kiest er na twaalf jaar in de boekenbusiness voor te "herbronnen". Van Aken staat bekend om zijn grote voorliefde voor kookboeken. Zo kreeg hij al topchefs als Sergio Herman en René Redzepi over de vloer en sloeg hij naarstig aan het netwerken. Na de zomer gaat Van Aken een jaar lang stage lopen bij verschillende keukens in Vlaanderen, Nederland en de westkust van de Verenigde Staten. "Nu kies ik helemaal voor voeding. Het is een andere sector", legt Van Aken uit. Voor hem is koken veel essentiëler en directer. "Als je niet eet, ga je dood. Dat kun je niet zeggen van boeken."

Het is een pak van mijn hart dat ik nu kan zeggen: zoek het zelf maar uit. Ik wil groeien

"We zien wel"

Zijn vrouw Annelies Joos zal de winkel voortaan runnen samen met hun medewerkers. Van Aken blijft achter de schermen wel betrokken bij de inkoop. "Dat vind ik wél geweldig om te doen." Of de pauze slechts tijdelijk is, weet Van Aken nog niet. "Over een jaar zie ik wel of ik nog zin heb om terug de boekhandel in te gaan of iets anders wil doen. Dat weet ik nu echt niet."