Arne Quinze maakt 'The Passenger bis'

De overblijfselen van 'The passenger', het kunstwerk van Quinze dat tweemaal gedeeltelijk instortte.
BELGA De overblijfselen van 'The passenger', het kunstwerk van Quinze dat tweemaal gedeeltelijk instortte.
De Vlaamse kunstenaar Arne Quinze maakt voor Mons2015 een nieuwe 'The Passenger'. Het oorspronkelijke kunstwerk 'The Passenger' werd afgebroken omdat tot twee maal toe een gedeelte ervan instortte. In juni moet er in de Rue de Nimy een 'The Passanger bis' komen.

"Ik ga een bijna identiek kunstwerk bouwen, volgens dezelfde techniek en met dezelfde hoeveelheid hout", zegt Quinze. "Ik behoud ook dezelfde filosofie als de eerste Passenger."

Volgens de kunstenaar is intussen duidelijk geworden dat de problemen bij de eerste versie van het kunstwerk werden veroorzaakt door een auto die er tegen reed. "We gaan extra veiligheidsmaatregelen nemen om eenzelfde incident te vermijden." Quinze start begin juni met de bouw van het nieuwe kunstwerk. Quinze voegt er ook aan toe dat hij alle kosten op zich neemt. Volgens hem kost het nieuwe kunstwerk zowat 350.000 euro.

'The Passenger' werd op 2 december 2014 ingehuldigd, maar het kreeg af te rekenen met stabiliteitsproblemen. Op 24 december stortte het centrale deel van het werk in. Het kunstwerk werd hersteld, maar begin januari verzakte opnieuw een deel van het kunstwerk. 'The Passenger' had vijf jaar moeten blijven staan op de plek.

BELGA