Architectenwedstrijd moet bepalen wie geboortehuis Hitler make-over mag geven

AP
Oostenrijk gaat een architectenwedstrijd uitschrijven waarvan de uitkomst bepalend is voor de toekomst van het geboortehuis van Adolf Hitler. Dat meldt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken.

Uitgangspunt is dat de woning in Braunau-am-Inn "van buiten niet meer als zodanig herkenbaar is", citeert het Franse persbureau AFP minister Wolfgang Sobotka. Hij maakte het nieuws over de architectenwedstrijd vanmiddag bekend tegenover Oostenrijkse media.

Felle kritiek
De bewindsman kreeg gisteren felle kritiek toen hij meldde dat Hitlers geboortehuis gesloopt zal gaan worden en vervangen door een nieuw pand. Met het uitschrijven van de architectenwedstrijd komt Sobotka tegemoet aan die kritiek van onder andere een deskundigencommissie die zich op het standpunt stelt dat sloop niet noodzakelijk is om het pand zijn 'donkere verleden' te doen verliezen.

Volgens Sobotka krijgt het pand na de makeover - waardoor het niet (volledig) gesloopt hoeft te worden - geen woonbestemming meer maar zal het onderdak gaan bieden aan een gemeentelijke organisatie of sociale instelling.  

Oppositie
De uit de 17e eeuw stammende woning staat al jaren leeg. De Oostenrijkse regering wil voorkomen dat het een bedevaartsoord wordt voor neonazi's. Op aandringen van oppositiepartijen De Groenen en de extreemrechtse FPÖ stelde de regering voor om het pand te slopen. Hitler werd er op 20 april 1889 geboren. Hij stierf in zijn bunker in Berlijn op 30 april 1945.