Architecte Zaha Hadid (65) overleden

Zaha Hadid in Glasgow.
getty Zaha Hadid in Glasgow.
De Britse architecte van Iraakse afkomst Zaha Hadid is op 65-jarige leeftijd gestorven, zo meldt haar architectenbureau donderdag. Hadid overleed aan een hartaanval terwijl ze in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Miami behandeld werd voor een bronchitis.

Zaha Hadid vergaarde wereldwijd succes en haar ontwerpen zijn in een groot aantal landen te vinden. Ze ontwierp onder meer het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 en het nationale museum voor moderne kunst in Rome (MAXXI). Ze tekende ook twee Belgische projecten uit: het nieuwe station in Knokke-Heist, een project dat werd afgeblazen, en het toekomstige Havenhuis in de Antwerpse haven.

Hadid werd in 1950 geboren in de Iraakse hoofdstad Bagdad en studeerde wiskunde aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. In 1977 studeerde ze af aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen. De architecte won in haar carrière verscheidene prijzen, waaronder de Royal Gold Medal for architecture, de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk, in 2015 en de Pritzker Architecture Prize in 2004. Die laatste prijs wordt aanzien als de Nobelprijs van de architectuur.

Het Havenhuis in Antwerpen in aanbouw, van Zaha Hadid Architects.
BELGA Het Havenhuis in Antwerpen in aanbouw, van Zaha Hadid Architects.
London Aquatics Centre.
AFP London Aquatics Centre.

Hulde bij ingebruikname Havenhuis

De directie en de raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen betuigen hun medeleven met de familie en medewerkers van Zaha Hadid. Het Havenbedrijf zegt "met ontzetting" het plotse overlijden vernomen te hebben en wil onder een nog te bepalen vorm hulde brengen aan Hadid bij de ingebruikname van het door haar ontworpen nieuwe Havenhuis.

Het bureau van Hadid staat in voor de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf en de architecte kwam in 2012 nog zelf het startsein geven voor de bouw. Bijna vier jaar later is die nagenoeg afgerond, de ingebruikname staat gepland voor september. 

Het gebouw wordt een werkplek voor 500 medewerkers en een ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Het gaat om een voormalige brandweerkazerne met daarbovenop een gloednieuwe constructie uit glas en staal waarin de vorm van een schip waar te nemen valt.