Anuna De Wever en Kyra Gantois ontvangen Arkprijs van het Vrije Woord

Kyra Gantois en Anuna De Wever tijdens een klimaatmars.
BELGA Kyra Gantois en Anuna De Wever tijdens een klimaatmars.
De Arkprijs van het Vrije Woord gaat dit jaar naar de jonge klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois. Dat besliste het Arkcomité gisteren op de jaarlijkse vergadering. Het Arkcomité looft De Wever en Gantois voor hun inspanningen om de klimaatverandering hoog op de politieke agenda te plaatsen "zonder te willen polariseren en met de nodige nuance en waardigheid".

De Arkprijs is een symbolische prijs, die personen voor het voetlicht wil brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. Ze wordt uitgereikt op woensdag 29 mei in Antwerpen. Het Arkcomité ziet in de inzet van De Wever en Gantois, en met hen van de bredere beweging Youth for Climate, "een eigentijdse vertaling van het Vrije Woord dat uitgedragen wordt door een jonge generatie".

"Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn erin geslaagd een beweging op gang te trekken die niet enkel in ons land tienduizenden jongeren weet te enthousiasmeren en hen actief in het maatschappelijke debat te betrekken", klinkt het in een persbericht. "Ze hebben ertoe bijgedragen dat jongeren in de hele wereld hun stem laten horen om dringende klimaatmaatregelen aan te kaarten.”

Nuance en waardigheid

“De Wever en Gantois hebben de steun weten te vergaren van meer dan honderd klimaatwetenschappers. Samen werken ze voorstellen uit om het falende klimaatbeleid uit het slop te trekken. Ze doen dat bovendien zonder te willen polariseren en met de nodige nuance en waardigheid omdat zij inzien dat klimaatbeleid een breed draagvlak nodig heeft om resultaten op te leveren."

In 2018 was de Arkprijs voor het Vrije woord voor PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International, die zich inzet voor vrije meningsuiting en vervolgde schrijvers. In het recente verleden ging de prijs ook naar onder anderen Wim Distelmans, Christine Van Broeckhoven, Marleen Temmerman, David van Reybrouck, Luc Huyse, Philippe Van Parijs, Paul De Grauwe, Jeroen Olyslaegers en nieuwssite Apache.be.

Kyra Gantois en Anuna De Wever voor hun boekpresentatie.
Photo News Kyra Gantois en Anuna De Wever voor hun boekpresentatie.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis De Meulemeester

  Eigenlijk zouden zij de prijs van het opgelegde woord moeten krijgen; Deze ganse beweging werd opgezet door Groen (en gaandeweg slaagde PVDA er ook in om via de sms actie aan o.a. Joke Schauvliege mee te spelen) en dan lijkt mij het woord van Anuna De wever Niet zo vrij ...

 • Freddy Acx

  Ze hadden beter die prijs toegekend aan die mensen die echt met milieu begaan zijn, zoals mensen die tijdens het weekend zwerfvuil gaan opruimen, maar ja die komen niet in beeld, zoals die mediageile pubers, Freddy Acx,

 • Mia Verhulst

  Dat “klimaat” komt stilaan mijn keel uit! Onze kids gaan deze week betogen met de lagere school voor het klimaat... schoolactiviteitje... Met wat zijn ze in godsnaam bezig!!!!

 • Freddy Acx

  Anunna heeft nog niets verwezenlijkt, zelfs haar handen nog niet eens vuilgemaakt om zwerfvuil op te ruimen, alles om in de belangstelling te komen en zo vlug mogelijk dat politiek postje voor te bereiden is het enige wat telt, Freddy Acx,

 • ka Van der Linden

  Gelukwensen meisjes !!! En van mij ook nog twee tickets voor Bobbenjaanland !!