AKO Literatuurprijs wordt ECI Literatuurprijs

Stefan Hertmans kreeg dit jaar de allerlaatste AKO Literatuurprijs in handen.
ANP Stefan Hertmans kreeg dit jaar de allerlaatste AKO Literatuurprijs in handen.
De AKO Literatuurprijs gaat vanaf 1 januari door het leven als ECI Literatuurprijs. De jaarlijkse prijs voor fictie- en non-fictieliteratuur heeft in de bekende onlineboekenclub een nieuwe hoofdsponsor gevonden.

Aan de prestigieuze prijs blijft een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, dat wordt toegekend door een vakjury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. Vorige maand won Stefan Hertmans met zijn boek 'Oorlog en terpentijn' de laatste AKO Literatuurprijs.

ECI is verheugd dat het zijn naam mag geven aan de onderscheiding en belooft aan de werkwijze rond de prijs niets te veranderen. Wel zal naar verwachting in de toekomst ook een publieksprijs worden ingesteld.

28 jaar ervaring

"De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft meer dan 28 jaar ervaring in het selecteren van mooie, literaire verhalen en ECI kan deze boeken vervolgens onder de aandacht brengen van boekliefhebbers", aldus ECI-directeur Josja Zijlstra. De voorzitter van de organiserende stichting, Winnie Sorgdrager, voegt daaraan toe: "Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met AKO ziet de Stichting uit naar een nieuwe periode met ECI."

De eigenaar van de nieuwe sponsor van de literatuurprijs, media- en marketingbedrijf Novamedia, is ook eigenaar van uitgeverij Nieuw Amsterdam en van boekhandel Scheltema in Amsterdam. Daarnaast is het de bedenker van de Postcode Loterij in Nederland.