Acteurs en muzikanten luiden alarmbel: "Minister Peeters, kleed ons niet uit"

KRISTOF GHYSELINCK/BELGA
Belgische muzikanten en acteurs zijn boos op minister van Economie Kris Peeters (CD&V) omdat hij de wetten rond auteursrechten voor artiesten wil aanpassen. "Wij zien miljoenen euro's door de neus geboord", klinkt het. 

Een heel pak Vlaamse artiesten, onder wie Mieke De Groote, Jaak Van Assche en Peter Van den Begin, scharen zich samen met enkele belangenorganisaties achter de campagne 'Kris, kleed ons niet uit'. Zij protesteren daarmee tegen de plannen van Economieminister Kris Peeters om de wet op auteursrechten voor muziekartiesten en acteurs aan te passen.

Vrijstelling

Waarover gaat het? Belgische muzikanten en acteurs worden via de zogenaamde 'naburige rechten' uitbetaald wanneer hun werk wordt afgespeeld of uitgezonden. De billijke vergoeding is de vergoeding die betaald moet worden voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten. 

Sinds 1994 moeten handelszaken zoals cafés en vrije beroepen (artsen, advocaten, architecten...) een jaarlijkse die 'billijke bijdrage' betalen voor de muziek of tv-programma's die ze afspelen. Peeters wil nu vrije beroepen vrijstellen van die vergoeding. Aan het muziekje in de wachtzaal bij de dokter zouden de artiesten dus niks verdienen, terwijl de cafébaas wél moet betalen. Bovendien wordt de billijke vergoeding voor acteurs afgeschaft. 

"De minister creëert zo een systeem van twee maten en twee gewichten", zegt Tom Kestens van belangenorganisatie GALM (Genootschap Artiesten Lichte Muziek). "De maatregel zou een verlies van één miljoen euro aan vergoedingen voor artiesten betekenen", weet voorzitter Luc Gulinck van Playright dat de vergoedingen int, beheert en verdeelt.

Magische tovertruc

Ook de inning van de auteursrechtenbijdrage, dat is de 4,45 euro die kabelklanten maandelijks betalen aan de distributeur, is een pijnpunt. "De beheersvennootschappen hebben het recht om die rechtstreeks te innen bij de kabeldistributeurs", zegt acteur Michaël Pas van de Acteursgilde. "Maar de minister wil de wet nu wijzigingen waardoor artiesten hiervan worden uitgesloten." Omdat kabeldistributeurs het signaal van de omroepen niet langer via satelliet maar wel via directe injectie ontvangen, is de minister van oordeel dat artiesten die bijdrage niet langer rechtstreeks mogen innen, legt Pas uit. "Maar die magische tovertruc schaadt wel de economische belangen van de kunstenaars in dit land."

Een voorzichtige berekening leert dat de kabeldistributeurs jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro ontvangen. Zestig miljoen daarvan is bestemd voor de collectieve beheersorganisaties in dit land. Maar zij krijgen dat geld niet te zien, zegt Tom Kestens. De overige 190 miljoen euro wordt verdeeld tussen de distributeurs en de omroepen. "Iets waar trouwens geen transparantie over bestaat."

Alarmbel

Campagnefilmpjes in beide landstalen moeten de bevolking bewust maken van de problematiek. "We doen het niet vaak maar nu kunnen we niet anders dan de alarmbel luiden", besluit Kestens.

"Fair compromis"

Het nieuw koninklijk besluit dat minister van Economie Kris Peeters heeft uitgewerkt rond de billijke vergoeding voor uitvoerende kunstenaars is een "fair compromis". Daarmee reageert het kabinet van Peeters op de kritiek van muzikanten en acteurs dat de voorstellen van de minister de "acteurs en muzikanten in hun bestaansmiddelen treffen."

De minister laat via zijn woordvoerster weten dat het KB enerzijds een faire vergoeding bevat voor de prestaties van uitvoerende kunstenaars en producenten. Anderzijds werd er ook rekening gehouden met de vergoedingsplichtigen. Zo wordt de "buitenproportionele tariefverhoging" bij laattijdige aangifte aangepast om "tarifair onderscheid te maken tussen laattijdige en geen aangifte", klinkt het. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Van Oosterwijck

  al dat gedoe rond auteursrechten met daarachter dubieuze organisaties is een maffia waar alleen de "groten" van profiteren. In deze zal je alleen ook de "groten" horen reclameren, de kleintjes die hard moeten werken voor de kost worden sowieso uitgesloten

 • Philomena Vanderweyen

  De volgende bevolkingsgroep die wordt uitgemolken.

 • Constant Van Planck

  Frans Van hoyweghe, laat de politiek ons niet tegen elkaar opzetten. We moeten samenspannen, geen verdeeldheid zaaien. Ik weet dat niet alleen BV's uitgekleed worden. De gewone burger ook. Dus samenspannen.

 • Chris Deckers

  Waarom moeten die subsidio's een gunstmaatregel? Ik vind een mand vol koeken, pistolets en croissants echt mooi om naar te kijken en het geluid van het doorsnijden van een verse pistolet is ongeevenaard en vooral uniek. Heel normaal dat ik die spullen betaal bij de bakker en dan ook nog eens betaal omdat ze bij ons op tafel liggen als we gasten op bezoek hebben. Want die genieten namelijk mee. Goed bezig!

 • frieda schaut

  ieder zijn mening, maar ik denk dat iedereen gepluimd word, met uitzondering van de ministers natuurlijk!!