Acht buitenpanelen Lam Gods tegen juni 2016 klaar

Archiefbeeld van de restauratie van het Lam Gods.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld van de restauratie van het Lam Gods.
De acht buitenpanelen, inclusief originele lijsten, van het Lam Gods zullen tegen juni 2016 gerestaureerd zijn. Dat zegt het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Voor de bovenste en onderste rij panelen van de binnenkant, wordt momenteel onderzocht welke meerwerken er mogelijk te gebeuren vallen.

In juni vorig jaar maakten de restaurateurs bekend dat op zowat de helft van de buitenpanelen overschilderingen gevonden werden, en die willen ze verwijderen om de uitzonderlijke kwaliteit van het werk terug te geven. De meerkost van 480.000 euro wordt voor 80 procent door Vlaanderen gedragen, de rest door het fonds Inbev-Bailliet Latour.

Ondertussen werd een deadline voor de eerste fase van de werken vastgelegd: juni 2016. Aanvankelijk werd gedacht dat de acht buitenpanelen tegen oktober 2014 klaar zouden zijn.

Daarna moeten nog de bovenste rij panelen en de onderste rij panelen van de binnenkant gerestaureerd worden. Voor die tweede en derde fase is ook telkens twintig maanden gereserveerd, waardoor de einddatum van de totale renovatie ten vroegste oktober 2019 is, al is die deadline eerder hypothetisch.

"Momenteel onderzoeken we de binnenpanelen om te zien in hoeverre die overschilderd zijn", verduidelijkt woordvoerder Simon Laevers (KIK). "Als die overschilderd zijn, dan moet in overleg met de adviescommissie en de opdrachtgevers bekeken worden in hoeverre ze vrijgelegd worden." In dat geval zal ook extra financiering gezocht moeten worden, aangezien de bijkomende middelen enkel voor de meerwerken aan de buitenpanelen gereserveerd zijn.

BELGA
BELGA