Aalst herdenkt Louis Paul Boon met parade en volksfeest

Louis Paul Boon(1912-1979) in zijn geliefde Aalst.
photo news Louis Paul Boon(1912-1979) in zijn geliefde Aalst.
Het is dit jaar exact 100 jaar geleden dat Louis Paul Boon geboren werd in Aalst. Het hele jaar organiseert de stad dan ook evenementen om één van Vlaanderens grootste schrijvers ooit te herdenken. Eén van de hoogtepunten daarvan vond vandaag plaats, met een echte 'Boonparade' door het centrum van Aalst en een groot volksfeest.

Het startschot werd rond 18 uur gegeven op de fameuze Kapellekensbaan door schrijver Herman Brusselmans. Hij noemde Boon "één van zijn beste literaire vrienden dertig jaar geleden".

De stoet trok op gang met accordeonmuziek door de Erembodegemstraat, om halt te houden bij café 't Eletrieksken. Daar werd de kersvers verkozen "Miss Ondineke", naar het personage uit Boon's boek "De Kapellekensbaan", in de stoet opgenomen. "Miss Ondineke" werd verkozen door een jury met onder meer Brusselmans, Boon's zoon Jo en Stephanie, de Prins(es) Carnaval 2012.

De stoet bestond uit twaalf groepen, die de afgelopen maanden met een hedendaagse kunstenaar samenwerkten om Boon, zijn personages of thema's te laten herleven. Het gezelschap werd begeleid door majoretten en een trommelkorps. Het creatief proces werd begeleid door curator Jan De Nys en de stoet geregisseerd door William Phlips.

Op het werfplein in Aalst volgt vanavond nog een groot volksfeest met Orchestre International du Vetex, Radio Modern, Electric Boogie, Dipsy Doodles en Modernettes. En omdat Boon graag voor rode oortjes zorgde, volgt later op de nacht nog een pikante verrassing uit Londen...