Exclusief voor abonnees

200 jaar Frankenstein: het verhaal kent iedereen, maar waar gaat het echt over?

200 jaar geleden werd Frankenstein tot leven geroepen door Mary Shelley, Film Fest Gent brengt biopic en uniek filmconcert

De Brits-Canadese acteur William Henry Pratt (1887-1969) speelde vanaf 1918 in talloze toneelstukken en films onder zijn acteursnaam Boris Karloff. Zijn optreden als het Monster van Frankenstein in drie speelfilms (1931, 1935 en 1939) bepaalt nog steeds het archetypische gezicht: vierkante kop met littekens en korte pony en bouten in de nek. In een film in 1970 was hij postuum te zien als Dr. Frankenstein zelf, de schepper van het monster.
© The Hollywood Archive De Brits-Canadese acteur William Henry Pratt (1887-1969) speelde vanaf 1918 in talloze toneelstukken en films onder zijn acteursnaam Boris Karloff. Zijn optreden als het Monster van Frankenstein in drie speelfilms (1931, 1935 en 1939) bepaalt nog steeds het archetypische gezicht: vierkante kop met littekens en korte pony en bouten in de nek. In een film in 1970 was hij postuum te zien als Dr. Frankenstein zelf, de schepper van het monster.
Tweehonderd jaar geleden publiceerde Mary Shelley haar boek Frankenstein. Hoe een ordinair griezelboek een profetisch werk werd over wetenschap en techniek - en over liefde. Film Fest Gent toont de biopic over haar leven, en laat Kevin Toma een nieuwe score maken bij de eerste Frankenstein-verfilming.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Cuypers

    Allee Tarantino , spek voor nieuwe film over Frankenstein te maken !