200 jaar Frankenstein: het verhaal kent iedereen, maar waar gaat het echt over?

200 jaar geleden werd Frankenstein tot leven geroepen door Mary Shelley, Film Fest Gent brengt biopic en uniek filmconcert

De Brits-Canadese acteur William Henry Pratt (1887-1969) speelde vanaf 1918 in talloze toneelstukken en films onder zijn acteursnaam Boris Karloff. Zijn optreden als het Monster van Frankenstein in drie speelfilms (1931, 1935 en 1939) bepaalt nog steeds het archetypische gezicht: vierkante kop met littekens en korte pony en bouten in de nek. In een film in 1970 was hij postuum te zien als Dr. Frankenstein zelf, de schepper van het monster.
© The Hollywood Archive De Brits-Canadese acteur William Henry Pratt (1887-1969) speelde vanaf 1918 in talloze toneelstukken en films onder zijn acteursnaam Boris Karloff. Zijn optreden als het Monster van Frankenstein in drie speelfilms (1931, 1935 en 1939) bepaalt nog steeds het archetypische gezicht: vierkante kop met littekens en korte pony en bouten in de nek. In een film in 1970 was hij postuum te zien als Dr. Frankenstein zelf, de schepper van het monster.
Tweehonderd jaar geleden publiceerde Mary Shelley haar boek Frankenstein. Hoe een ordinair griezelboek een profetisch werk werd over wetenschap en techniek - en over liefde. Film Fest Gent toont de biopic over haar leven, en laat Kevin Toma een nieuwe score maken bij de eerste Frankenstein-verfilming.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Cuypers

    Allee Tarantino , spek voor nieuwe film over Frankenstein te maken !