125 kunstenaars beantwoorden de vraag 'Wat is plagiaat?'

Wat is plagiaat? Dat vroegen kunstenaars Lieven Segers en Tom Liekens zich af, nadat schilder Luc Tuymans ervoor veroordeeld werd. Ze vroegen meer dan honderd kunstenaars hun interpretatie van het begrip plagiaat. Resultaat: de tentoonstelling 'A Belgian Politician'.

Tuymans werd veroordeeld voor plagiaat, nadat hij een foto van Katrijn Van Giel had gebruikt als basis voor 'A Belgian Politician', een schilderij van Jean-Marie Dedecker. De rechtszaak luidde een pittige discussie in in de kunstwereld over wat nu precies wel en niet mag.

Naar aanleiding van dat debat vroegen de initiatiefnemers meer dan honderd kunstenaars een werk te maken rond plagiaat. "Als zoveel kunstenaars met hetzelfde beeld aan de slag gaan, heb je toch geen twee keer hetzelfde werk. Het werk van Luc Tuymans lijkt heel erg op de foto, maar het lijkt nog meer op een werk van Luc Tuymans", legt Tom Liekens uit in het VRT-journaal. Een uitgesproken standpunt voor of tegen het vonnis willen de initiatiefnemers echter niet nemen.

De werken kan je vanaf morgen gratis bekijken in de non-profitruimte Marion De Cannière Art Space in Antwerpen. De tentoonstelling 'A Belgian Politician' loopt nog tot 28 maart.