"Museum Estland steekt de draak met Holocaust"

De poort van concentratiekamp Auschwitz.
AP De poort van concentratiekamp Auschwitz.
Een museum in Estland "steekt de draak met slachtoffers van de Holocaust en beledigt hun nagedachtenis", aldus het Simon Wiesenthal Center. In het Tartu Art Museum is onder andere een film te zien waarin naakte acteurs tikkertje spelen in een kamer die op een gaskamer lijkt. Dat meldt The Jerusalem Post.

Een andere kunstenaar maakte een nieuwe versie van een foto van de bevrijding van een concentratiekamp in 1945 en verving de gezichten van de overlevenden met de hoofden van lachende mensen, aldus AFP.

Volgens historicus Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center is de expositie een "beschamende parodie op het lot van de miljoenen Joden die de dood vonden in de vernietigingskampen". Hij heeft het museum dan ook opgeroepen om de expositie te sluiten.

De curator van de tentoonstelling heeft aangegeven dat de kunstenaars niet hebben getracht grappig te zijn. "Dit zijn geen humoristische werken." Over het Simon Wiestenthal Center zegt ze: "Ze hebben het punt volledig gemist. De werken maken een emotioneel statement."