#MeToo in de kunst, danseressen beschuldigen Jan Fabre van grensoverschrijdend gedrag: "Geen seks, geen solo"

REUTERS
Jan Fabre heeft danseressen in zijn gezelschap jarenlang vernederd en seksueel geïntimideerd. Dat zeggen twintig ex-medewerkers van hem - zowel mannen als vrouwen - in een open brief. Performers die niet ingaan op zijn avances zouden te maken krijgen met stalking, verbale vernedering, agressie en manipulatie: "In en rond zijn repetitiezaal is vernedering dagelijkse kost."

Fabre, één van de meest gerenommeerde Belgische kunstenaars in het buitenland, ontkent de beschuldigingen. "Tijdens een artistiek proces kom je soms op gevoelig terrein: wat wel kan voor de ene acteur of danser, kan niet voor de andere. Maar ik dwing niemand om dingen te doen die voor hem of haar als grensoverschrijdend worden ervaren." Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) neemt de aanklacht ernstig. Hij heeft aan zijn administratie de opdracht gegeven om een doorlichting te doen naar grensoverschrijdend gedrag bij Fabre.

 De open brief in cultuurtijdschift 'rekto:verso' liegt er dan ook niet om. "Hij noemt ons 'krijgers van de schoonheid', maar uiteindelijk voel je je vooral een geslagen hond."Twintig ex-werknemers en stagiaires - zowel directe slachtoffers als getuigen - schetsen het beeld van een werkvloer waar machtsmisbruik schering en inslag is.

Zo maakt de brief gewag van scheldpartijen, het tot tranen toe vernederen van dansers omwille van hun gewicht en denigrerende uitspraken als: "Je bent mooi, maar je hebt geen verstand, zoals een kip zonder kop." Daar blijft het niet bij. Acht vrouwen vertellen over Fabres 'zijproject': een pornografisch getinte fotocollectie waarvoor hij zijn dansers vraagt om tegen (forse) betaling te poseren. Telkens gaat hij na afloop van zo'n shoot over tot seksuele avances.

Je hebt 16% van dit artikel gelezen
112 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • pieter arons

  Waar zijn de bewijzen? innocent until proven guilty zeg ik zo altijd

 • Andy Verachtert

  De "naakte beroepen" zoals model, actrice, danseres enz zitten vol met seks. Dat is algemeen bekend en behoeft dan ook geen verbazing te wekken. Wie zich in deze beroepen begeeft, gaat er snel mee in aanraking komen. Dit praat wantoestanden niet goed.

 • Ronald Polutnik

  Overal machtsmisbruik ten top , en dat zal nooit verdwijnen . Want ze doen aan de rijken en bekenden niets . Nog even en alles is weer vergeten , tot er weer iemand anders op het toneel verschijnt .

 • Artuur Lemmens

  Ik begrijp ook niet dat zulke achterlijkheid ook nog subsidies ontvangt? Worden ook veel te veel het handje boven het hoofd gehouden.

 • Jan De Smet

  Ze gaan z'n broekje open doen.