'Grey' breekt ook Britse verkooprecords en stoot Dan Brown van de troon

EPA
De vierde roman in de boekenreeks 'Fifty Shades of Grey' heeft in de eerste week na de verschijning in Groot-Brittannië al voor verkooprecords gezorgd. Volgens de BBC gingen er in drie dagen al 647.401 boeken over de toonbank. Daarmee werd het record van Dan Brown verslonden die in Groot-Brittannië in 2009 in vijf dagen 551.000 exemplaren verkocht van zijn thriller 'Het verloren symbool'.

De vierde roman van schrijfster E.L. James in de erotische reeks heet 'Grey' en vertelt het verhaal vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon Christian Grey. E.L. James kondigde het nieuwe boek op 1 juni aan. De auteur zei dat sinds de verschijning van het eerste deel 'Vijftig tinten grijs' duizenden lezers haar hadden gevraagd nog een boek vanuit het standpunt van Grey te schrijven. 'Grey' kwam op 18 juni uit, de verjaardag van het personage.

Ook in de Verenigde Staten is het nieuwe boek een bestseller, met 1,1 miljoen verkochte exemplaren in vier dagen. Van de voorgangers 'Vijftig tinten grijs', 'Vijftig tinten donkerder' en 'Vijftig tinten vrij' zijn wereldwijd meer dan 125 miljoen exemplaren verkocht.