"Gestolen paneel Lam Gods ligt bij familie wijlen minister De Schryver"

De Rechtvaardige Rechters, het gestolen paneel van het wereldberoemde altaarstuk 'De Aanbidding' van het Lam Gods, zijn in bezit van de familie van wijlen minister August De Schryver. Dat beweren twee anonieme tipgevers, die vorig jaar het bisdom Gent benaderden met de mededeling dat zij over de teruggave van het kunstwerk wilden bemiddelen. Dat schrijft De Standaard.

Het paneel De Rechtvaardige Rechters van het drieluik van de gebroeders Van Eyck is spoorloos sinds het in 1934 uit de Sint-Baafskathedraal werd gestolen. Er wordt al decennialang gespeculeerd over het lot van het kunstwerk en de identiteit van de daders.

Begin 2011 meldde zich eerst een bejaarde man bij het bisdom, die zich opwierp als tussenpersoon. De familie De Schryver zou het gestolen luik op een discrete manier willen teruggeven. Een half jaar later belde een wat jonger klinkende man met slecht nieuws. De familie zou verdeeld zijn geraakt over de kwestie, en ruziën over houden of afstaan.

De nabestaanden van de katholieke oud-minister De Schryver ontkennen volgens De Standaard dat zij iets met het gestolen paneel te maken hebben. De Schryver werd al vaker genoemd als dader door onderzoekers van de diefstal. De roof zou onderdeel zijn van een machtsstrijd die destijds in zijn christendemocratische partij woedde. Tot dusver ontbreekt echter alle bewijs.