Ketnet-musicalster Arne Decock (18) klimt in bovenleiding en sterft: "Een knal, een blauwe flits en dan vreselijk gekrijs”

Zijn laatste post op Instagram. Veel fans lieten dit weekend een boodschap achter bij de foto.
Instagram Zijn laatste post op Instagram. Veel fans lieten dit weekend een boodschap achter bij de foto.
Musicalster Arne Decock (18) is zaterdagnacht gestorven nadat hij op een elektriciteitspaal naast een spoorweg kroop en daarbij de bovenleiding raakte. Hij kreeg 3.000 volt door zijn lichaam en was op slag dood. De tiener speelde drie jaar geleden de hoofdrol in de Ketnetmusical ‘Kadanza T2gether’.

Was het een moment van speelsheid of bravoure? Of gewoon iets wat jongeren nu eenmaal doen: klauteren, spelen en experimenteren? Niemand weet wat de jonge musicalster Arne Decock zaterdagnacht precies bezielde, toen hij plots in een elektriciteitspaal naast de spoorweg kroop. Rond 3 uur ‘s nachts was hij samen met een vriendin vertrokken op een verjaardagsfeestje van een vriend. De twee fietsten over het fietspad naast de spoorlijn Puurs-Boom-Antwerpen weer naar huis, in Aartselaar. Tot Arne plots van zijn fiets sprong en de berm in liep. Vijf meter door het gras, tot aan de sporenbundel.

Zijn vriendin bleef op het fietspad staan en zag hoe Arne in een elektriciteitspaal klom. Helemaal tot boven. Daar maakte hij met een stok of een ander voorwerp contact met de bovenleiding. Een leiding waar 3.000 volt aan spanning op staat. De tiener is geëlektrocuteerd en naar beneden gevallen. Zijn vriendin zag alles gebeuren.

Een koppel dat naast de spoorlijn woont, kon het ongeval zaterdagnacht horen tot in de slaapkamer. “We hoorden plots een knal, gevolgd door een blauwe flits”, zegt Walter Verheyen. “Meteen daarna volgde een schreeuw en het gekrijs van een vrouw. Even later zijn de hulpdiensten massaal gearriveerd. Toen ik buiten ging kijken, zag ik hoe agenten de spoorwegberm aan het doorzoeken waren.”

Wat Arne zaterdagnacht bezielde, is niet duidelijk. Volgens het parket zijn er alleszins geen aanwijzingen van zelfdoding of kwaad opzet. Mogelijk ging het om wat stoerdoenerij, die de tiener met zijn leven bekocht.

Veel jonge fans

Spoorwegbeheerder Infrabel betreurt wat er is gebeurd, maar wil het ongeval ook aangrijpen om op te roepen tot het respecteren van de veiligheid. “Spoorwegterreinen zijn verboden terrein, en bovenleidingspalen zijn dat zeker”, zegt woordvoerder Frédéric Petit. “Die palen nog beter beveiligen is onmogelijk. Ons land telt goed 6.500 kilometer aan hoofdspoor en daarvan is zowat 90 procent geëlektrificeerd. Daar kunnen we onmogelijk overal hekken rond zetten.”

Arne Decock was een jonge, talentvolle musicalster. Drie jaar geleden speelde hij als 15-jarige de hoofdrol in ‘Kadanza T2gether’, een Ketnetmusical geproduceerd door Studio 100. Daarnaast had hij ook rolletjes in de films ‘De Club van Sinterklaas en het Pratende Paard’ waarin hij de rol van Sin speelde, en ‘Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer’ waarin hij Finn speelde. Arne was bijzonder populair bij de Ketnetkijkers. Zijn Instagram-account telt bijna 13.000 volgers. Gisteren reageerden zowel vrienden als fans daar geschokt op het nieuws van zijn overlijden.

Ook de musicalwereld is in rouw na zijn dood. Koen Crucke zat drie jaar geleden in de jury die de cast voor de Ketnetmusical moest samenstellen. “Ik herinner me de auditie van Arne nog”, zegt Crucke. “Je zag meteen dat hij een groot talent was en het ver zou schoppen. Dat is later ook gebleken. Maar hij had nog zoveel meer kunnen bereiken. Ik vind het verschrikkelijk dat hij dat nu niet meer kan meemaken en dat hij er door zo’n ‘stoem accident’ niet meer is.”

Zwaar verlies

In de musical speelde Arne aan de zijde van Tatyana Beloy. Zij was gisteren enorm aangedaan door het nieuws van zijn overlijden. “Dit is een zwaar verlies”, zegt ze. “Arne was zo’n ontzettend lieve jongen. Hij had ook ongelofelijk veel talent. Ik ben hier enorm door aangedaan.”

Bij Ketnet werd gisteren ook verslagen gereageerd. De zender werd in december nog geconfronteerd met het overlijden van de 26-jarige Désirée Viola, bekend als Roos in de Studio 100-reeks ‘Prinsessia’. Zij stapte uit het leven. Nu moet Ketnet ook afscheid nemen van de hoofdrolspeler in hun musical ‘Kadanza’. “Wij zijn erg aangegrepen door het tragische nieuws van het overlijden van Arne Decock”, zegt netmanager Maarten Janssen. “Het is bijzonder triest om zo’n beloftevolle jongere te verliezen.”

In 2016 speelde Arne de hoofdrol in 'Kadanza'.
VRT 2015 - Frederik Beyens In 2016 speelde Arne de hoofdrol in 'Kadanza'.
Tatyana Beloy: "Arne was zo'n ontzettend lieve jongen. Ik ben enorm aangedaan.”
Dieter Bacquaert Tatyana Beloy: "Arne was zo'n ontzettend lieve jongen. Ik ben enorm aangedaan.”14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Van Oosterwijck

  Verschrikkelijk dramatisch ongeval. Ik heb mijn ganse loopbaan in de specialiteit bovenleiding (hoogspanning) gewerkt, zo'n elektrocutie heeft altijd een dodelijke afloop. Het gevaar daarvan zou moeten deel uitmaken van het lessenpakket in de scholen. Veel sterkte aan de nabestaanden

 • Rudi Hellemans

  Rudi Hellemans Heel veel sterkte aan de familie en vrienden

 • Louis Meeus

  Waarom doet men zoiets?

 • Eddy Van der Vliet

  Het is spijtig dat het gebeurde maar hopelijk word dit voorval heel uitdrukkelijk in de sociale uitgesmeerd om de “helden spoorlopers” te laten nadenken, want het zijn niet alleen de lopers zelf maar ook de “toeschouwers” die getraumatiseerd worden.

 • Geert Vlasschaert

  Een onbezonnen daad van iemand die jong is. Heel spijtig voorval.